Новини от Пловдив » Бизнес » Бизнесът за Пловдив с лавина от въпроси за Брекзит и нито един ясен отговор
Бизнес Важно Градът Портфейл

Бизнесът за Пловдив с лавина от въпроси за Брекзит и нито един ясен отговор

Спас КУЗОВ, Plovdiv-press.bg

Какво става с лицензите, с ДДС, разрешителните в строителния сектор, сертификатите за парников ефект, езикови тестове за работници. Лавина от въпроси се отприщи в залата на Съединението миналата вечер, където се проведе конференция за Брекзит и бъдещето на международната търговия.

Десетки пловдивски предприемачи дойдоха да търсят отговори по конкретни казуси, но решението им засега се отлага. Това е, засега няма сделка, няма и отговор, призна Лиъм Смит, директор по международната търговия в Асоциацията на британските търговски камари.

Форумът, организиран от сдружение Бизнесът за Пловдив и Британо-Българската бизнес асоциация, имаше за цел да информира бизнес средите от Пловдив и региона с важните решения, които предстоят да бъдат взети за бъдещите търговски отношения между ЕС и Великобритания. Сделка за Брекзит още няма, затова и повечето питания останаха висящи, призна Лиъм Смит.

Лиам Смит говори за Брекзит пред бизнесмените от Пловдив
Лиам Смит говори за Брекзит пред бизнесмените от Пловдив

Работим от 7 години в Англия, в строителния сектор. Имам въпроси, взе думата Христо Рогачев от „Атаро Клима“ и попита каква ще е процедурата с ДДС, ще се въведе ли отложено плащане, или данъкът ще се прибира веднага. Нужна ли е допълнителна регистрация? Ще се наложи ли да се вадят наново разрешителни в строителния сектор, нови сертификати за парникови газове, попита Рогачев. За ДДС засега не е нужна допълнителна регистрация, а правителството обсъжда възможност за отложено плащане, обясни Лиъм Смит. На другите въпроси той призна, че не може да отговори и витиевато посочи, че ще важат стандартите за Обединеното кралство, а не на ЕС.

Строителният предприемач Светослав Тенев попита какъв ще бъде ефектът върху жилищния пазар след Брекзит. Пловдивчанинът от години работи на Острова, строи къщи и други обекти, кадрите основно са от България. Явяваме се инвеститори в Обединеното кралство, ще можем ли и ние да се ползваме с редуцирана ставка ДДС, както предприемачите от арабските страни, поинтересува се Тенев.

Засега от ниска ставка от 5% се ползват само предприемачи от арабските държави,

обясни кратко Лиъм Смит. Моят най-голям проблем сега се очертава липсата на работна ръка, особено ако сложите нови бариери за българите, след 30 март догодина ще срещнем трудности, коментира Светослав Тенев. Ако има сделка, няма да има проблеми, но ако няма сделка, нямам отговор, отвърна британският предприемач.

Иван Фратев от „Бизнесът за Пловдив“ погледна малко по-оптимистично. „Без сделка ЕС ще се настрои остро срещу британците и ще насочи интересите си към другия край на Европа, а другият край сме ние. Трябва да се възползваме“, заяви Фратев. Според него за

България има шанс да спечели от Брекзит, защото много млади и образовани хора ще се върнат,

притеснени от несигурността на Острова. Това пък ще реши огромния дефицит на квалифицирани кадри, заключи Фратев.

Нищо няма да спечелим, нашите места на запад ще бъдат заети от молдовци, украинци, филипинци и всякакви други от останалия свят извън ЕС, които ще работят без пари, а за нашите деца няма да има работа, коментира друг участник в срещата.

И за нас излизаето от ЕС е трудно, затова правителството и премиерът Тереза Мей настояват за договор, на 95% нещата са уредени, отвърна Лиъм Смит. По първоначални данни, годишно британската икономика ще губи около 100 млн. евро при новата ситуация, ако сега се проведе нов референдум, вероятно резултатите ще са други, но няма такъв вариант за ново допитване, категоричен е Смит. Той не успя да даде ясен отговор и какво ще стане с пазарните квоти от ЕС, отвърна с дежурното „няма сделка, няма отговор“.

Вашият премиер Тереза Мей обяви, че е готова с договореностите на 95%, но оставащите 5% неизвестност са ключови.

Защото е наивно да смятаме, че Брекзит без договор ще удари само големите икономики като Германия и Франция. Ударите по тях ще рефлектират силно и по нас, коментира Иван Фратев.

Въпреки липсата на ясни отговори, конференцията беше полезна, все пак сме с една крачка по-подготвени за предстоящите промени, коментираха бизнесмените след края на срещата. Председателят на сдружение Бизнесът за Пловдив Любозар Фратев заяви, че след подписването на договора, сдружението ще свика нова конференция и се надява дотогава много от висящите въпроси да са намерили отговор.

Областният Здравко Димитров: Дано загубите да се сведат до минимум

При една раздяла загуби търпят и двете страни, дано при излизането на Великобритания договорът да бъде подписан така, че загубите да се сведат до минимум, коментира областният управител на Пловдив Здравко Димитров, който приветства участниците в конфереренцията. Губернаторът изнесе данни, според които износът на България за Великобритания е едва 2,2% от целия експорт.

Според Омуртаг Петков, зам.-председател на Британо-Българската бизнес асоциация, липсата на сделка не е вариант.

Брекзит без договор ще отприщи спекула, ще се вдигнат цените, ще настъпи хаос в много сектори, предупреди Петков

Зам.-кметът на Пловдив Стефан Стоянов призна, че решението на британците да излятат от ЕС е шок за него и поколението, израсло малко след промените от 1989 година. Нека обаче не бъдем черногледи, за нас Брекзит може да е шанс да развием икономиката си. Само край Пловдив са разкрити нови 36 хил. места за миналата година, това е повече от София и Перник взети заедно, похвали се Стоянов.

Какво каза Лиъм Смит за студентите, за ставките ДДС, българските работници на Острова? Четете с специално интервю, единствено в ПловдивПрес!

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

PIMK BUILD
БРАДЪРС СЕКЮРИТИ ГРУП
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България

Архив по дни

Архив по седмици

Архив по месеци

Архив по години

Категории

Времето

Дондукова или Вазова да се казва градската градина зад Природонаучния музей, обновена с близо 5 млн. лева?

  • Вазова градина е най-правилното наименование. Иван Вазов е живял на съседната улица, тук е написал едни от най-забележителните си произведения. Хората са се стичали под балкона, за да го приветстват 37%
  • Както я знаят пловдивчани от създаването ѝ – Дондукавата градина. Хората са я кръстили така, защото е създадена по време на привременното управление и по препоръка на княз Александър Дондуков-Корсаков 30%
  • Не ме интересува. Нека си остане както досега без официално име – Градската градина 18%
  • Референдум. Това е най-справедливото решение. 8%
  • Капитан Бураго – Освободителя на Пловдив. Неговият паметник също е в тази градина и всяка година Пловдив му отдава почит на 16 януари, когато Бураго с отряд драгуни форсира Марица и освобождава града. 7%

Начална дата: 24.04.2024 @ 19:09 | Крайна дата: 24.05.2024 @ 19:09

Зареждане ... Зареждане ...