Новини от Пловдив » Бизнес » По-скъпата такса „смет“ се отлага за 2022 година
Бизнес България Важно

По-скъпата такса „смет“ се отлага за 2022 година

Новата такса „смет“, която се очаква да бъде по-скъпа за много българи, ще влезе в сила в началото на 2022 г. Това решиха депутатите от бюджетната комисия в парламента, които приеха на второ четене промените в Закона за местните данъци и такси.

Реформата, която ГЕРБ опитва да въведе, предвижда данъкът да се изчислява не по данъчната оценка на имота, а по реално изхвърленото количество боклук на член от семейството.

Промените обаче се отложиха за пореден път, след като депутатите възприеха тезата на Националното сдружение на общините (НСОРБ), че предстоящото преброяване ат НСИ на населението и жилищния фонд през 2021 година ще даде по-пълна картина за имотите и обитателите им. Вероятно обаче фактор са и предстоящите местни избори през 2019 г..

Очаква се новата формула на таксата драматично да завиши плащането на голяма част от домакинствата за сметка на бизнеса, който в момента поема основната тежест за събирането, извозването и третирането на сметта. Смята се, че в момента бизнесът генерира около 30% от отпадъка, но за негова сметка са 70% от постъпленията от таксата. След въвеждането на новата формула се очаква съотношението да се преобърне, което да доведе до поевтиняване на таксата за бизнеса и поскъпване за гражданите.

Промяната предвижда такса смет да се определя по избор на общината според три бази – индивидуално измерено количество отпадък за имота (включително чрез покупката на торби), количество битов отпадък за имота (определено според броя и вместимостта на съдовете за събиране на боклука и честотата на тяхното транспортиране) или броя ползватели на услугата в имота.

Очаква се в големите градове масово да бъде избрана основата „брой ползватели на услугата“, заради което ще се чака преброяването. Така отпада сегашното изискване в закона собствениците на имоти в срок до 31 март 2019 г. да декларират пред местната администрация броя на ползвателите в имота си.

Депутатите решиха още, че при деклариране на повече от едно жилище като основно – данъчните облекчения за всички имоти ще отпада, докато собственикът не предостави коректна информация в общината. Между първо и второ четене се вмъкна и още една промяна – за новопостроените сгради. Тези от тях, които все още не са въведени в експлоатация, няма да бъдат облагани с данък.

Данъкът на автомобилите през следващата година също няма да скача рязко. Тепърва общините ще тестват как ще работи новият модел на облагане на собственици на автомобили, но все още нямат готови сметки с колко ще се вдигне данъка в различните общини.

Данъчните администрации получиха отсрочка за изчисляване по новия модел и ще са готови с налозите до 31 януари догодина, а не както обичайно до 30 ноември на предходната.

Досега собствениците на коли плащаха на имуществена база, която се формира от мощността на автомобила и годините му. Сега вече се добавя още един компонент – екологичен, според който ще плащаме повече или по-малко от това колко замърсява колата му, но и в коя община живеем.

Информацията за категорията на автомобила (ЕВРО) общините ще получават от КАТ през система за автоматизиран обмен.

Според промяната старите леки коли (над 15 години), които са с по-лоши екохарактеристики, ще се облагат с по-висок местен данък от 2019 г. Целта е да се стимулира употребата на екосъобразни автомобили като мярка срещу замърсяването на въздуха в големите градове, а не като инструмент за повишаване на приходите на общините. У нас 67% от автопарка се състои от стари автомобили. Средната възраст на автомобилния парк в страната към 31.12.2017 г. е 19 години. Леките автомобили до 5 г. са под 3.5% , а над 10 години са почти 90% от возилата.

Изненадващо между двете четения на данъчните закони ГЕРБ предложи и промени в Закона за митниците, които на практика ще променят структурата на управление на агенцията. В срок до 7 януари 2019 г. съществуващите митници ще бъдат закрити със заповед на министъра на финансите. Те ще бъдат заместени от териториални дирекции с териториално управление, митнически бюра и пунктове, а агенцията ще има Централно митническо управление с главни дирекции.

Очаквано, идеите на БСП за прогресивно данъчно облагане и преференциални ставки по ДДС за хляб и лекарства бяха отхвърлени. Представителите на ГЕРБ не подкрепиха предложенията с аргумент, че мерките представляват цялостна промяна на данъчната система, което е твърде мащабна тема за разискване. Също така противоречи на обещанията в коалиционното споразумение на правителството.

 

 

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

PIMK BUILD
БРАДЪРС СЕКЮРИТИ ГРУП
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България

Архив по дни

Архив по седмици

Архив по месеци

Архив по години

Категории

Времето

Дондукова или Вазова да се казва градската градина зад Природонаучния музей, обновена с близо 5 млн. лева?

  • Вазова градина е най-правилното наименование. Иван Вазов е живял на съседната улица, тук е написал едни от най-забележителните си произведения. Хората са се стичали под балкона, за да го приветстват 37%
  • Както я знаят пловдивчани от създаването ѝ – Дондукавата градина. Хората са я кръстили така, защото е създадена по време на привременното управление и по препоръка на княз Александър Дондуков-Корсаков 30%
  • Не ме интересува. Нека си остане както досега без официално име – Градската градина 18%
  • Референдум. Това е най-справедливото решение. 8%
  • Капитан Бураго – Освободителя на Пловдив. Неговият паметник също е в тази градина и всяка година Пловдив му отдава почит на 16 януари, когато Бураго с отряд драгуни форсира Марица и освобождава града. 7%

Начална дата: 24.04.2024 @ 19:09 | Крайна дата: 24.05.2024 @ 19:09

Зареждане ... Зареждане ...