Новини от Пловдив » Бизнес » Лиъм Смит пред Plovdiv-Press: Има план Б за Брекзит, но той е най-лошият вариант
Бизнес Важно Градът Интервю Мнения

Лиъм Смит пред Plovdiv-Press: Има план Б за Брекзит, но той е най-лошият вариант

Лиъм Смит
  • Въвеждаме отложено плащане на ДДС, дори и да няма сделка с Европейския съюз след 30 март 2019
  • Няма добри новини за българите, работещи в селското стопанство на Острова
  • Младежи, идвайте да учите във Великобритания, правителството на Обединеното кралство ще продължи да ви финансира

Лиъм Смит е шеф на дирекция“Международна търговия“ в Асоциацията на британските търговски камари. Той беше основен лектор на конференцията на тема „Брекзит и бъдещето на международната търговия“, която се проведе в Пловдив преди ден. Организаторите на форума сдружение „Бизнесът за Пловдив“ и „Британо-Българската Бизнес Асоциация“, поканиха представители на деловите среди от Великобритания да разяснят новите моменти за родния бизнес след влизането на Брекзит от 29 март 2019 година. Какви важни решения предстоят да бъдат взети за бъдещите търговски отношения между ЕС и Великобритания и какви мерки трябва да предприемат българските компании, за да са подготвени за тези промени. Единствено пред Plovdiv-Press.bg г-н Лиъм Смит се опита да отговори на част от въпросите, доколкото е възможно при все още липсата на довогор между Лондон и ЕС.


Интервю на Спас КУЗОВ, Plovdiv-Press.bg

– Г-н Смит, не дадохте нито един категоричен отговор на въпросите, които предприемачите от Пловдив отправиха към вас. Защо?

– Така е, и това, признавам е тревожно. Но предвид естеството на преговорите за Брекзит, смятам, че всяка страна ще иска да изстиска максимални ползи от тези преговори. Несигурността не е добро нещо, но в тази ситуация е неизбежна. Все още нямаме сделка за Брекзит и докато договорът не бъде подписан, нищо не е сигурно.

– Ще има ли сделка до 29 март 2019? Вие оптимист ли сте?

– Членовете на Британската търговска камара, в която влизат 75 бизнеса от Обединеното кралство, ни карат да вярваме, че нашето правителство ще сключи сделка. И няма да навлезем в Брекзит без договор. Тоест да излезем по трудния начин от ЕС. Това е много лош вариант. Лош и за бизнеса, и за цялото общество. Ще настъпят трудни дни и за компаниите от Великобритания, и за техните партньори от ЕС, каквито са българските фирми.

– Да разбираме ли, че нямате план Б? Примерно измъкване от ситуацията с нов референдум със същия въпрос за Брекзит?

– Имаме план Б, но, както казах, той е най-лошият вариант – излизане от ЕС без договор, което няма да е добре за бизнеса и въобще за всички. Затова ние от средите на бизнеса насърчаваме нашето правителство да сключи договор с ЕС. Притискаме ги да намерят общи обстоятелства и основа, при които да има сделка. Оттам насетне вече ще има по-голяма сигурност за бизнеса. Но нека не забравяме, че предприемачите са свикнали с несигурността. Те постоянно трябва да се справят със сложни обстоятелства и да намират решение.

Добрите бизнеси умеят да решават сложни задачи в условия на несигурност, но сега са налице не просто лоши обстоятелства, а извънредна ситуация. Затова политиците трябва много да се потрудят, задължени са да намерят начин да сключат сделка.

– И все пак можете ли да дадете отговор какво да очакват българските предприемачи? Примерно арабски инвеститори във Великобритания ползват 5% ДДС, а тези от ЕС – 20%. За диференцирани ставки мислите ли?

– Нашето правителство вече обсъди този въпрос. Арабските държави се радват на 5%, но това решение e отскоро. Този данък в Обединеното кралство за всички останали е 20%, колкото е и във всички страни от ЕС. Правителството обаче обмисля вариант за отложено плащане на ДДС за страни, които внасят от ЕС, тоест данъкът да не се плаща веднга при внос, а след време. Това ще улесни работата на партньорите ни от Европа, включително и на тези от България.

Уверявам ви, че това е сигурна стъпка, която ще въведем, дори и да няма сделка до 30 март 2019 година.

В хода на преговорите Обединеното кралство предложи няколко вида ставки, но засега това не се приема от преговарящите от ЕС.

Проектът предвижда за страните от ЕС да въведем по-ниска ставка ДДС от сегашната в Обединеното кралство.

– Какво ще кажете на хилядите български семейства, чиито роднини работят на Острова?

– Няма да има промяна в условията на работа. Правителството обаче не е издало някакви насоки, при липса на сделка какво става с хората, които са с уседнал статут. И това е много притеснително. Вече се работи върху система за регистрация, пробвана е експериментално. Отнема по-малко от 15 минути да се попълнят анкетите. Проблемът е, че още не са дадени ясни указания какво да се прави по темата.

Ясното в случая е, че нашето правителство има намерение да даде постоянен статут на граждани на ЕС, включително и от България, без да е необходимо да стават британски поданици.

– Не се ли притеснявате, че ако няма сделка, ще се лишите от едни добре квалифицирани работници от ЕС, чието място ще бъде запълнено от хора с ниска квалификация, дошли от други части на света?

– Не мисля така. Миграционната политика на Обединеното кралство е доста стриктна. Има Консултативен комитет по имиграцията, създаден наскоро, след референдума за Брекзит. Този Комитет издаде насоки за бъдещата миграционна политика. В него се предлага минималното ниво на заплащането за квалифицирани работници да се повиши. Това означава, че се вдигат изискванията за квалификация на новите имигранти след Брекзит, откъдето и да идват. Което е доста по-различно от положението на граждани от ЕС, които сега работят и живеят на Острова.

Вярно е, че ще бъде трудно и на българските мигранти, които сега работят тук, но са останали под прага на това минимално заплащане.

Още по-голям проблем се очертава с бъдещите имигранти, които са се насочили да работят в селското стопанство, хотелиерството, най-тревожно е за хранително-вкусовата промишленост.

В тези сектори в момента заплатите са под минимума, който се изисква от правителството. Затова те разчитат на работници от ЕС.

– Какво ще кажете на младите хора от България, които сега учат във Великобритания, а също и на тези, които тепърва искат да учат там?

– Да идват да учат тук, защото Великобритания предлага най-доброто висше, а и средно образование. Не мисля, че процедурата ще е по-трудна.

Важното е каква ще бъде договорката да се допускат български студенти без такси, както е сега по международните програми, примерно Еразъм.

Това също ще е въпрос на споразумение между Обединеното кралство и ЕС. Най-вероятно програмите ще продължат да действат. Привличането на студенти е възможност за нашите вузове да ползват грантове за научни изследвания, а също и да са в челото на класаците в международен мащаб.

– Конкретно за програма „Еразъм“ как ще се процедира след Брекзит?

– Правителството вече декларира, че студентите в Обединеното кралство, които са част от Еразъм, ще продължат да получават финансиране до декември 2020. Ако програмата им продължава и след този период, но е била одобрена преди декември, те ще продължат да получават финансирането си. Това е записано в технически документ в сайта на правителството и вече е публикувано.

 

Още по темата

Бизнесът за Пловдив с лавина от въпроси за Брекзит и нито един ясен отговор

Бизнесът за Пловдив свиква форум за Брекзит днес

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

PIMK BUILD
БРАДЪРС СЕКЮРИТИ ГРУП
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България

Архив по дни

Архив по седмици

Архив по месеци

Архив по години

Категории

Времето

Дондукова или Вазова да се казва градската градина зад Природонаучния музей, обновена с близо 5 млн. лева?

  • Вазова градина е най-правилното наименование. Иван Вазов е живял на съседната улица, тук е написал едни от най-забележителните си произведения. Хората са се стичали под балкона, за да го приветстват 37%
  • Както я знаят пловдивчани от създаването ѝ – Дондукавата градина. Хората са я кръстили така, защото е създадена по време на привременното управление и по препоръка на княз Александър Дондуков-Корсаков 30%
  • Не ме интересува. Нека си остане както досега без официално име – Градската градина 18%
  • Референдум. Това е най-справедливото решение. 8%
  • Капитан Бураго – Освободителя на Пловдив. Неговият паметник също е в тази градина и всяка година Пловдив му отдава почит на 16 януари, когато Бураго с отряд драгуни форсира Марица и освобождава града. 7%

Начална дата: 24.04.2024 @ 19:09 | Крайна дата: 24.05.2024 @ 19:09

Зареждане ... Зареждане ...