Quantcast
Новини Пловдив » България » Шефът на Агенцията за българите в чужбина и още 30 души задържани при акцията
България Важно Съд и Прокуратура

Шефът на Агенцията за българите в чужбина и още 30 души задържани при акцията

Задържан е председателят на Държавната агенция за българите в чужбина Петър Харалампиев, който е разследван за продажба на неистински документи за български произход на граждани главно на Украйна и Молдова за сумата от 5 хил. евро за брой, съобщи Нова телевизия. Задържани са още 30 души във връзка с разследване за корупция и престъпления по служба в агенцията. На хора от Украйна, Молдова и Македония са били издавани фалшиви документи за получаване на българско гражданство, като на ден са били издавани около 30 удостоверения.

Както ПловдивПрес съобщи следователи на Специализирана прокуратура претърсват офиси на Държавната агенция за българите в чужбина. Извършват процесуално следствени действия на адреси в София, Кюстендил и Плевен- претърсвания и изземвания, обиски на лица и разпити на свидетели.

Разследването е по членове от Наказателния кодекс за организиране на престъпна група, подкуп, подправяне на документи и престъпления по служба.

Официално засега прокуратурата не е потвърдила задържаването на Петър Харалампиев.

Той оглавява агенцията през май 2017 г. Преди това три години е бил заместник областен управител на област София. Бил е и изпълнителен директор и член на управителния съвет на фондация „Българе“. Харалампиев е лидер на национално движение „БГ патриот“, което е част от коалицията „Обединени патриоти“.

В края на 2017-а Петър Харалампиев бе заснет на снимка, на която носи тениска с надпис „Wehrmacht“ – името на въоръжените сили на Нацистка Германия по времето на Адолф Хитлер.

Тогава вицепремиерът Красимир Каракачанов го защити, като каза, че не намира нищо странно в облеклото му.

Агенцията се занимава с предоставяне на удостоверения за българско гражданство на чужденци. От години има сериозни подозрения, че служители на агенция вземат подкупи за издаване на необходимите документи. Структурата е под контрола на ВМРО.

Разследване на Върховната административна прокуратурата още през 2014 година показа, че Държавната агенция за българите в чужбина (ДАБЧ) е издала хиляди удостоверения за български произход на албанци, косовари и македонци, без реални доказателства за такъв произход. Удостоверенията са необходими за натурализация на чужденците на основание български произход, което е едно от основанията за придобиване на български паспорт.

Още по темата

Спецпрокуратурата нахлу в Агенцията за българите в чужбина

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД

Категории

Времето

Ще променят ли политическата ситуация поредните предсрочни парламентарни избори?

  • Не, в парламента ще влязат същите политически сили и ситуацията ще е орел, рак и щука 38%
  • Да, 47-ият парламент ще успее да излъчи стабилно мнозинство и редовно правителство 26%
  • В парламента ще влязат още малки формации и положението ще стане още по-лошо 19%
  • Не ме интересува, писна ми от избори! 17%

Начална дата: 01.09.2021 @ 17:40 | Крайна дата: 01.10.2021 @ 17:40

Зареждане ... Зареждане ...