Левицата 14
Новини от Пловдив » България » Политика » Горанов: Ще има надбавки за пенсионерите по Коледа
Бизнес България Важно Политика Портфейл

Горанов: Ще има надбавки за пенсионерите по Коледа

Владислав Горанов
Владислав Горанов

Plovdiv-press.bg

50 милиона лева се отпускат от кабинета за коледни надбавки на пенсионерите, а сумите, които ще получат пенсионерите са сходни с дадените за Великден. Тогава по 40 лв. за празника получиха най-възрастните с пенсии до до 321 лв., колкото в момента е линията на бедност у нас.

Против съм да отпадне втората година на майчинството

Относно искането на бизнеса да отпадне втората година от майчинството Горанов смята, че това не е нужно, но уточни, че догодина се запазва размерът на обезщетението за този период – 380 лв. на месец.

Предпоставки за предсрочни избори няма, призивите за това са болни амбиции на хора, които не са готови да управляват, коментира още Горанов.

Разходите в бюджета за хора с увреждания са над 2 млрд. лева. „Сега добавяме едни нови 150 млн. лева. Те ще дадат възможности на хората, които са над 18 години и вече не са деца, но е трудно интегрирането им в работната сфера, да получават доходи и помощ. Тези средства няма да решат всички проблеми, но са стъпка в правилната посока“, добави Горанов.

Според него, бюджет 2019 инвестира в човешките ресурси и образованието, модернизация на армията, здравеопазване и социалните сфери. „Обещахме да не променяме ставките на преките на данъците и го изпълняваме. Добрата новина е, че икономиката ни расте. Максималният осигурителен доход не е променян през последните 15 години“.

Заплатите трябва да растат и бизнесът трябва да го разбере

Бизнесът трябва да разбере, че за да задържим младите хора да работят тук, доходите трябва да растат. Бизнесът се оплакват, че няма работни кадри и трябва да помислят как да се реши този проблем. Процесът е труден и трябва да има комбинативно решение. Със сигурност няма бюджетна експанзия заради предстоящите избори догодина, смята финансовият министър.

„В този бюджет ние изпълняваме обещанията си и управленската програма. Няма нищо предизборно в него. Обещахме повече пари за образование, за заплати на учители, повече пари за здравеопазване и социалната сфера, увеличение на пенсиите. Всичко това се случва“, допълни той.

Оптимист съм за еврозоната

Във връзка с чакалнята на еврозоната Горанов е умерен оптимист. „Сега се подготвяме за близко сътрудничество с ЕЦБ по отношение на надзора на българските банки. След като това стане ще кандидатстваме и ще получим покана за ERM-2“

Фиксираните цени са глупост

Ограничаването на печалбата на търговците на храни е непазарна мярка, да не кажа, че е глупава. „Промяната на ДДС е възможна тема, но за нас е неприемлива“, а акцизът на горивата няма да бъде повишаван, защото е достигнал минималните нива в ЕС. Цените на горивата не зависят от правителството, коментира финансовият министър Владислав Горанов.

Мая Манолова се вози в служебен автомобил с шофьор на НСО, но не ползва охрана и на практика използва една скъпа таксиметрова услуга, коментира пред БТВ финансовият министър Владислав Горанов.

НСО е скъпа таксиметрова компания

„НСО е една скъпа таксиметрова компания. Точно за това в новия бюджет има текстове, с които тази практика се прекратява. Няма нищо целенасочено срещу омбудсмана. Тя ползва само кола и шофьор. Няма данни за заплахи към нея и не ползва охрана. За това казвам, че това е скъпо такси. Аз не ползвам кола от НСО. В правителство има и други колеги, които са се отказали. Нямам нищо против да се проведе дебат колите и шофьорите на НСО да отпаднат и за министрите“, добави той.

Поведението на БСП е лицемерно, но е парламентарно

Има достатъчно мнозинство в парламента и той да функционира нормално, така че БСП имат правото да не се регистрират, това е лицемерно, но е една технология на парламентаризма, обясни финансовият министър.

Не защитавам Симеонов, но ако излезе, ще има трус в коалицията

„Оставката на Валери Симеонов е решение на коалиционния съвет. Аз не защитавам думите на Валери Симеонов. Със сигурност обаче, ако той излезе от управлението, в коалицията ще настъпят трусове и промени, а на този етап ние не искаме това да се случва. Няма предпоставки за предсрочни избори и структурни промени. Не можем да хвърляме държавата в хаос, за да угодим на болните амбиции на някои хора от опозицията, които неистово искат да управляват без да имат реална подготовка и възможност за това“, коментира Горанов.

Още по темата

БСП бойкотира кворума в парламента до оставка на Симеонов

Владислав Горанов: НСО е скъпа таксиметрова компания

Бюджет 2019: Повече пари за заплати и социални плащания

Кабинетът приема бюджетните закони на извънредно заседание днес

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

Валери-Жаблянов
ПИМК БИЛД
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България
Краси

Архив по дни

Архив по седмици

Архив по месеци

Архив по години

Категории

Времето

Одобрявате ли Община Пловдив да тегли нов заем за завършването на Колежа?

  • ГЕРБ да дари партийната си субсидия, защото този казус го забърка Бойко Борисов 53%
  • Не, има и други важни спортни обекти в Пловдив за финансиране 23%
  • Да, това е важен спортен обект, който ще издигне футбола в Пловдив на по-високо ниво. 15%
  • Да, но само ако финансира равнопоставено както Ботев Пд, така и Локомотив Пловдив. 9%

Начална дата: 26.01.2023 @ 19:37 | Крайна дата: 09.02.2023 @ 19:37

Зареждане ... Зареждане ...