Quantcast
Новини Пловдив » Автомобили » Тойота изтегля 1,6 млн. коли с опасни въздушни възглавници
Автомобили Бизнес Свят

Тойота изтегля 1,6 млн. коли с опасни въздушни възглавници

Тойота (Toyota) обяви днес, че изтегля над 1,6 милиона превозни средства в света зарaди проблеми с въздушните възглавници, предаде Франс прес, като цитира специално комюнике от овтомобилния гигант. Това е нов тежък удар за компанията, която от септември вече два пъти изтегли значителен брой автомобили.

Европа е особено засегната с 946 000 автомобила, особено моделите Авенсис (Avensis) и Корола (Corolla), от които 81 000 във Франция.

Системата на въздушните възглавници трябва да бъде заменена. „Би могло да стане вътрешно късо съединение“, което да повреди цялата система , обясни компанията в комюнике.

В някои случаи предупредителната лампа може да се включи и въздушната възглавниица или въздушните възглавници, както и механизмите, които позволяват на предпазните колани да се затворят при силен удар и да се избегне изхвърлянето напред на пътника, обясняват от Тойота. В други случаи тези системи биха могли да се разтворят по непредпазливост.

„Тези условия биха могли да увеличат риска от нараняване или произшествие“, уточни автомобилостроителят, който няма информация за подобен инцидент в Япония. Тойота не би могла да предостави данни за другите страни.

Японската автомобилна компания съобщи и за друго изтегляне – на 600 000 автомобила, от които 255 000 в Европа.

На тези превозни средства, които вече са засегнати от предишните изтегляния, трябва да бъде инсталиран нов апарат за надуване на въздушните възглавници от страната на пътника.

Сегашната система, която е произведена от Таката (Takata), „представлява риск за неправилно разгръщане при произшествие“. Японската компания за оборудване фалира през юни 2017 година заради дефектните си въздушни възглавници, причинили смъртта на около 20 души в света и довели до изтеглянето на стотици милиони автомобили на различни компании.

Тойота е свикнала с изтеглянето на автомобили, тъй като предпочита да е предпазлива след проблемите с неочакваното ускорение, появили се през 2009-2010 година в САЩ.

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД

Категории

Времето

Анкети

Очаквате ли предсрочни парламентарни избори скоро?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...