Левицата 14
Новини от Пловдив » България » БСП представи алтернативен бюджет, предлага 6400 лв. за второ дете
България Политика

БСП представи алтернативен бюджет, предлага 6400 лв. за второ дете

Младите двойки, които си плащат осигуровките, при раждане на второ дете ще получават еднократна помощ в размер на 6400 лева. Това обеща лидерът на БСП Корнелия Нинова, ако партията й дойде на власт. Днес Нинова представи в София традиционния алтернативен бюджет на партията и го определи като „демографски“.

Според Нинова предложеният от ГЕРБ бюджет е за оцеляване на правителството. „При това е лош начин, защото се увеличават данъците на най-уязвимите и най-бедните хора – онези, които поради това, че са бедни, карат стари коли, ползват дрехи втора употреба – на тях им се вдигат данъците“. По думите на Нинова тази година управляващите са изпълнявали алтернативния бюджет на БСП, а не своя собствен.

БСП обвини правителството и в предателство към националната и европейската сигурност заради „даването на паспорти на чужди граждани, които нямат право на тях“. Корнелия Нинова заяви това във връзка със започналото разследване в Държавната агенция за българите в чужбина (ДАБЧ) за корупция при удостоверяването на български произход.

„Докато Борисов разхождаше премиери на други държави по границата с Турция, за да показва как с оградата ние пазим европейската граница от нелегални имигранти, през цялото време легално, през държавните институции, са се осигурявали паспорти на хора, които нямат право да бъдат български и следователно европейски граждани“, каза тя.

Утре БСП няма да се регистрира в пленарната зала в началото на извънредното заседание за разглеждането на бюджетните закони, каза Нинова. По повод внесените от Менда Стоянова промени в Кодекса за застраховането, Нинова посочи: „Това нещо нито е обявявано, нито е обсъждано и обществено, и политически, и експертно със застрахователите и изведнъж премиерът излиза и си отхвърля собствения законопроект, внесен от Менда Стоянова. Какво очаквате от нас да кажем, освен, че така не се прави. Първо се обсъжда. Знаем, че има проблем в застраховането, но така не се прави.  А това не е маловажен проблем“, заяви Нинова и добави, че и те заедно с останалите партии продължават да искат оставката на правителството.

Според лидера на БСП, бюджетът на правителството е с цел ГЕРБ да останат във властта. Нинова коментира още, че единственото положително нещо в предложения от правителството бюджет е увеличението на заплатите, но недостатъците му са повече.

„Предложеният бюджет от правителството има алтернатива – той представлява лош начин за оцеляване на правителството. Защото се увеличават данъците на най-уязвимите и най-бедните хора – онези, които поради това, че са бедни, карат стари коли, носят дрехи втора употреба. И вдигайки данъците на най-бедните, пари се дават на администрацията, за да се гарантират гласове за изборите“, коментира Нинова и добави, че в алтернативния си бюджет БСП предлага дългосрочни политики, които представляват гарантиран икономически растеж с акцент през регионите и общините и българска икономика и българско производство.

„На второ място – мерки за преодоляване на бедността, на неравенствата. Ако трябва да обобщя с една дума, бих го нарекла демографски бюджет. Защото чрез това, което предлагаме, се гарантира подобряване на здравния статус, на образованието, на икономиката, на доходите и най-вече грижата за младите хора и за децата. Тоест, чрез един бюджет, в който има много конкретни и секторни политики, си поставяме голямата цел – демографската катастрофа, която може да се преодолее чрез множество мерки“, обясни Нинова.

Лидерът на БСП обяви, че в своя бюджет предлагат преизчисляване на всички пенсии и мерки по отношение на младите семейства.

Пламен Милев от БСП заяви, че през месец юли от близо 2 280 милиона работещи на трудов договор 810 000 получават месечен доход под 360 лв., 903 000 са със среден месечен доход 790 лв., 526 000 са със среден месечен доход 1643 лв., а 39532 получават 5435 лв. Остават 8000 души, които получават над 20 000 лв.

„Над 75% от работещите в страната са с доходи под 700 лв. Т.нар. „средна класа“ със среден месечен доход 1600 лв. са 23%. Само 2% са с доходи над 5000 лв., а доходите на най-богатите са приблизително 0,2%. В тази връзка ние предлагаме максимален размер на месечно осигурителния доход 3900 лв., минимална работна заплата от 1 януари 2019 г. 640 лв. Това е 60% от размера на средната работна заплата за последните 12 месеца“, каза Милев.

В бюджета си БСП предлагат още намаляване на ДДС-то върху лекарствата от 20 на 9%, на хляба от 20% на 5%, като се запазва ставката на корпоративния данък от 10%.

По отношение на водената социална политика от държавата, от левицата смятат, че средствата, които се отделят са сериозни, но те не се разходват както трябва. От там добавиха, че в техния бюджет са заложили 20 млн. лв. за Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“ и 60 млн. за Селскостопанската академия.

 

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

Валери-Жаблянов
ПИМК БИЛД
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България
Краси

Архив по дни

Архив по седмици

Архив по месеци

Архив по години

Категории

Времето

Одобрявате ли Община Пловдив да тегли нов заем за завършването на Колежа?

  • ГЕРБ да дари партийната си субсидия, защото този казус го забърка Бойко Борисов 53%
  • Не, има и други важни спортни обекти в Пловдив за финансиране 23%
  • Да, това е важен спортен обект, който ще издигне футбола в Пловдив на по-високо ниво. 15%
  • Да, но само ако финансира равнопоставено както Ботев Пд, така и Локомотив Пловдив. 9%

Начална дата: 26.01.2023 @ 19:37 | Крайна дата: 09.02.2023 @ 19:37

Зареждане ... Зареждане ...