Новини от Пловдив Прес » Важно » Половин милион липсват от бюджета на Куклен, влязоха разследващи
Важно Куклен Регион Съд и Прокуратура

Половин милион липсват от бюджета на Куклен, влязоха разследващи

Гошев води сесия на общинския съвет, но след като попита за финансите, беше отстранен.
Гошев води сесия на общинския съвет, но след като попита за финансите, беше отстранен.
  • Раздадени бонуси за 162 000 лв, а 313 000 лв. от продажба на имоти са се „изпарили“ от сметката на малката община

Plovdiv-press.bg

Финансите на община Куклен са в пълен хаос, научи редакцията на ПловдивПрес. Стотици хиляди са раздадени за бонуси на чиновниците, а над 313 хиляди лева от продажба на общински земи се губят от сметките на общината. Това са констатациите от доклада на Агенцията за държавна финансова инспекция, с който ПловдивПрес разполага.

Голяма част от липсващите пари са били раздадени за премии на чиновниците и ръководството на общината, независимо, че за последните десетина години, откак е самостоятелна административна единица, Куклен се прочу като център на корупцията, а кмет след кмета влизат в ареста.

Над 162 хил. лева са пръснати като допълнителни възнаграждения за периода 1 януари 2014 – 31 декември 2015 година. От тях 122 бона са раздадени от и.д. кмета Илхан Кадир. Кадир пое временно кормилото след Костадин Павлов, който беше арестуван през август 2014 година с обвинение за подкуп и търговия с влияние, но по това обвинение Павлов беше оправдан от първата съдебна инстанция.

Въпреки хаоса в общината след серията от арести, новото ръководство не пропуска да стимулира себе си и чиновниците с премии за всеки празник, при това в грубо нарушение на закона.

Под формата на 40 хиляди лева премия идва Дядо Коледа за администрацията в Куклен в края на 2014 година.

На 8 март 2015 година временният кмет Кадир награждава дамите с 15% бонус към заплатата, което бърка в общинската хазна с 3886 лева. За Великден ръководството отново развързва кесията и заделя 39 184 лева, като всеки служител взима по една заплата бонус. Сякаш построили комунизма, в Куклен си раздават по още една заплата за празника на общината – 3 юли, което коства на местния бюджет още близо 40 хиляди лева.

Още толкова бонуси потъват в джобовете на общинската администрация за Коледа 2015 година, сочи докладът на АДФИ от 21 февруари 2017 година.

Тази практика вероятно е щяла да се повтори съответно през 2016 и 2017 година, но в рамките на 2016 г. е извършена финансова инспекция на община Куклен, която установява злоупотребите и те са спрени.

Финансовата инспекция е изпратила две писма до кметицата Мария Белчева още през април 2017 година с указания липсите да бъдат възстановени,

като сроковете за изпълнение, съгласно Закона за държавната финансова инспекция са до 21 юни 2017 година.

Според указанията Белчева трябва да изпрати актовете за начет до съответния съд за издаване на заповеди за незабавно изпълнение на вземането по акта за начет и за издаване на изпълнителни листове.

Едното писмо е за сумата от 122 517 лева, с начислени към онзи момент 23 788 лева, а второто е за 40 252 лева, с начислени лихви към момента за 4851 лева. По него солидарна отговорност носи и самата Мария Белчева. Досега обаче няма движение по писмата и указанията на АДФИ не са изпълнени.

 

313 000 лева от продажби на общинска земя се изпариха

Огромна дупка от над 313 хиляди лева зее в общинската хазна от приходите от продажба на имоти, показва докладът.

За 2015 година планирани приходи в бюджета на община Куклен от продажби на земя първоначално са в размер на 1 259 150 лв. След осем актуализации обаче сумата достига до внушителните 2 140 788 лв. Всеки месец до август е внасяна по една актуализация, а през юни са две. В края на годината отчетените приходи са 938 899 лева, след приспадане на данъци възлизат на 857 755 лв. От тях са разходвани 495 595, но вместо остатък от 363 160 лева, в сметката на общината са налични едва 49 хил. лв.

Къде са останалите 313 119 лева, питат инспекторите от АДФИ и не получават отговор. Няма доказателства за разходването на тези пари нито за текущи ремонти, нито за закупуване на ДМА. За този период от януари 2015 до 31 декември 2015 първостепенни разпоредители на бюджета са били Илхан Кадир, Тодор Лозанов и Мария Белчева. Първите двама като и.д. кметове. Според АДФИ тези пари са похарчени за нещо, не по предназначение, но никой не може да каже точно за какво. Злоупотребата обаче е факт, тъй като никой не може да посочи някакви „неотложни и непредвидени потребности“. На запитване от АДФИ и тримата, управлявали Куклен, вместо отговор, пращат инспекторите да търсят в счетоводството къде са потънали парите.

Хаосът във финансите на Куклен е толкова голям, че и АДФИ вдига ръце, а в доклада е обобщено „Въз основа на така установените факти и обстоятелства не може да бъде персонифицирана отговорност от конкретно длъжностно лице по Закона за публичните финанси“.

По случая с похарчените пари вече се води и следствие

Неудобните въпроси, напомнителни писма по изпълнение на указанията на АДФИ и изискваната от следствените органи информация, са една от причините за предсрочното прекъсване на правомощията на Пламен Гошев като председател на Общинския съвет. Припомняме, че само преди няколко дни, с извънредна точка в дневния ред беше гласувано освобождаването му от поста, а от мейл на общината беше изпратено съобщение до различни медии с подвеждаща информация относно случилото се преди и по време на сесията на Общинския съвет. Жителите на Куклен се надяват разследващите да разкрият виновните за финансовите липси в бюджета.

Още по темата

Кой ще стане председател на Общинския съвет в Куклен?

Свалиха председателя на Общинския съвет в Куклен

Куклен настръхна: С дарение кметицата си асфалтира пътя към черешовата градина

Куклен хвърли 317 хиляди за ланския сняг

Коментари

Коментари

VisVitalis
Хотел-ресторант Одеон VisVitalis

Категории

Харесайте ни в Facebook

Facebook Pagelike Widget

Времето

Анкети

Альоша или Левски на Бунарджика?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...
Close
error: Правата запазени!