Майонеза Краси
Новини от Пловдив » Градът » Иван Вазов дойде в Пловдив на файтон, срещнаха го като рок звезда (ВИДЕО)
Градът Истории Случка на деня

Иван Вазов дойде в Пловдив на файтон, срещнаха го като рок звезда (ВИДЕО)

Иван Вазов пристигна с файтон
Иван Вазов пристигна с файтон по ул. "Станционна" и си тръгна по ул. "Иван Вазов"
ДА ПОМОГНЕМ НА СЕЛО ТРИЛИСТНИК!

Plovdiv-press.bg

Иван Вазов пристигна в Пловдив на файтон, минути след това кръстиха улицата, по която дойде, от „Станционна“ на „Иван Вазов“. Удостоиха го и със званието „Почетен гражданин на Пловдив“ под звуците на градската духова музика, а почетна рота оглуши площад Централен с гърмежи в знак на уважение.

Всичко това бе пресъздадено днес на площад „Централен“ пред Военния клуб, досущ както се е случило преди 98 години. На 6 ноември 1920-а Дядо Вазов се връща в Пловдив по покана на инициативен комитет от местни общественици. Поводът е 50-годишната му творческа дейност. Точно тогава „Станционна“ е преименувана на „Иван Вазов“ приживе на поета.

Файтонът с поета, в чийто образ се беше превъплатил секретарят на „Съюз Духовно възраждане-България“ Георги Караджов, бивш съдия, преподавател в Пловдивски университет и режисьор, мина по цялата ул.“Иван Вазов“, а пловдивчани го аплодираха като рок звезда и снимаха с телефоните си.

Пред Военния клуб го чакаха почетна рота от „68-а бригада“, ученици от 6 „в“ на „Патриарх Евтимий“, опълченци и множество признателни граждани.

В комитета от 1920 година влизат краеведът Недко Каблешков, секретар Георги Кожухаров, членове Мутафчиев, полк. Расуканов, архимадрид Евтимий, о.з. ген. Богданов, краеведът Стою Шишков, Ст. Обрейков и почитемият д-р Иван Кисяков – два пъти кмет на Пловдив в годините 1910 и 1923 г. На събитието е и тогавашният кмет на Пловдив Петър Шилев.

Комисия от трима души заминава през онзи далечен ноември за София, за да вземе със специален вагон поета. Комисия от 50 човека заминава за Белово, за да приветства влизането на Вазов в Тракийската низина. Влакът спира на гара Пловдив, поетът е понесен на ръце от Комитета до приготвената колесница, придружен от членовете на гимнастическите дружества и духова музика. Шествието потегля, начело с Конната музика на трети конен полк, ескадрон, духовенство и най-първите хора на града.

Когато пристигат на площада Иван Вазов слиза от файтона и е приветстван от д-р Салчев. Той обявява, че по предложение на Недко Каблешков е внесено предложение от кмета Петър Шилев в съвета, и по решение на Общинският съвет Иван Вазов е прогласен за почетен гражданин на Пловдив. Бившата улица „Станционна” от този момент започва да носи името „Иван Вазов”. Самият Иван Вазов произнася благодарствено слово, в което нарича Пловдив „втори роден град“.

(ВИЖ цялото слово във видеото)

Малкият Христо също посрещна Дядо Вазов и пя патриотични пещи.

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България

Архив по дни

Архив по седмици

Архив по месеци

Архив по години

Категории

Времето

Одобрявате ли пробива под Водната палата?

  • Не, проектът унищожава част от крайбрежния парк на река Марица, прекъсва велоалеите и тротоара, заплашва основите на съседните къщи и на моста за панаира 45%
  • Да, този проект е нужен, защото трафикът се разраства, а пътят за регулиране на движението в големите градове са кръстовища на две нива. 31%
  • Първо да подложим проекта на голямо общоградско обсъждане и тогава ще преценя 10%
  • Проблемът не е транспортен, а политически и всяка от страните се стреми да извлече дивиденти 8%
  • Не ме интересува 7%

Начална дата: 26.10.2022 @ 10:27 | Крайна дата: 26.11.2022 @ 11:00

Зареждане ... Зареждане ...