Новини от Пловдив Прес » Важно » Георги Стаменов: За паметника Альоша трябва да има местен референдум
Важно Интервю Мнения

Георги Стаменов: За паметника Альоша трябва да има местен референдум

Георги Стаменов

Кметът на район „Централен“ Георги Стаменов отчете свършеното през третата година на мандата на среща с граждани в зала „Съединение“ на Историческия музей. Последва задаването на въпроси, повечето от които нямаха нищо общо с дейността на местната власт – за повдигането на жп линията Филипово – Централна гара, за високата скорост, с която карат шофьорите, и т. н.

Интервю на Вяня ДРАГАНОВА

– Докато слушах какви въпроси ви задават хората, г-н Стаменов, се сетих за фразата на Чърчил, че най-добрият довод срещу демокрацията е 5-минутен разговор с избирател. Не е ли обезверяващо за един политик, че избирателите всъщност не разбират механизмите, по които функционират държавата и общините?

– Хората не са и задължени да разбират. И когато имат въпроси, наш дълг е да им обясним от кого зависи решаването на проблема. Ако не е от нашата компетентност, може да ги насочим към институцията, която може да свърши работата.

– Но така един районен кмет се оказва натоварен и с куп нереални очаквания.

– Факт, 90% от хората смятат, че като влязат в кметството, всеки един техен проблем може да бъде решен веднага и на място. Затова ние им обясняваме докъде се простират нашите правомощия и после насочваме техните сигнали, не можем да връщаме гражданите. Администрацията трябва да помага и да обучава, за да може следващия път човекът да знае към кого да се обърне.

– Кои от проблемите, които чухте на отчета си, можете да решите?

– На първо място – свързаните със зелената система. Истина е, че има забавяне в премахването на изсъхнали дървета и оформянето на короните, но „Градини и паркове“ приоритетно работят по големите инфраструктурни обекти.

– В това предприятие се оплакват и от перманентна липса на кадри, кандидатите да работят за една минимална заплата не са много.

– Така е, но колегите правят, каквото могат. Може да не успеят да реагират на сигналите веднага, но до месец-два ще свършат работата по окастрянето на клони. Ще говоря и с директора на „Чистота“, защото имаше жалби за недостатъчен брой казани в квартала зад Военна болница.

– Отчетохте като най-големия си успех началото на обновяването на Бунарджика. От двата милиона, които са нужни за това, в бюджета е осигурен само първият. Има ли опасност догодина да няма още пари и работата да остане свършена наполовина?

– Общинският съвет може да отпусне още 1 млн. лв., може и да не отпусне, затова проектът е разделен на две части. С гарантираните пари ще подменим подземните комуникации и ще възстановим осветлението, ще положим и оптични кабели, за да изградим видеонаблюдение и да осигурим безжичен интернет на хълма. В дадената сума влиза и възстановяването на акведуктите.

– Забравена ли е темата за паметника Альоша и евентуалния му демонтаж?

– Дали този паметник трябва да бъде демонтиран и там да се сложи друг, е въпрос на много широк обществен дебат.

– А имате ли намерение да започнете такъв дебат? На една от най-високите точки на Пловдив стои паметник на чужд войник.

– Мисля, че малко се знае, че първоначалното намерение е било там да бъде поставен паметник на Сталин, по онова време тепето е носело неговото име. След 3 години дискусии и конкурси е решено, че няма да е паметник на Сталин, а на съветския войник. В контекста на времето това е било малка победа на пловдивските управници.

– И все пак ще има ли дискусия за Альоша?

– Към днешна дата подобно предизвикателство не стои пред районната администрация. Въпросът с паметниците е изключително деликатен. Има хора, които яростно го отричат, но и други, които топло го приветстват. Но съм убеден, че на мястото трябва да има указателна табела, която да обяснява какъв е този паметник и защо е там. А иначе въпросът за Альоша може би трябва да се реши на местен референдум.

– Има ли средства за ремонти и по Сахат тепе?

– На този етап не, но се надяваме догодина да бъдат заложени в бюджета, защото трябва да подменим осветлението с енергоспестяващо и да поставим видеонаблюдение.

– А идея за ресторант горе? Някога там и било едно от любимите заведения на пловдивчани.

– Мислим по този въпрос и обсъждаме дали община Пловдив да го изгради или да се потърси инвеститор на принципа на публично-частното партньорство.

– Поне парите за реконструкцията на Дондуковата градина бяха гласувани в тригодишната бюджетна прогноза.

– Да, предстои да изберем изпълнител и да започнем работа. Това е най-старият градски парк в Пловдив и когато го обновим, ще се получи чудесен ансамбъл с ремонтираните вече Дом на младоженците и Природонаучния музей.

– Ще се кандидатирате ли за втори мандат?

– На този етап нямам отговор на въпроса.

Коментари

Коментари

VisVitalis
Хотел-ресторант Одеон VisVitalis

Категории

Харесайте ни в Facebook

Facebook Pagelike Widget

Времето

Анкети

Альоша или Левски на Бунарджика?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...
Close
error: Правата запазени!