Майонеза Краси
Новини от Пловдив » България » Как ще действа системата „бонус-малус“ при Гражданската отговорност
България Важно

Как ще действа системата „бонус-малус“ при Гражданската отговорност

До 4 пъти по-скъпа застраховка „Гражданска отговорност“ за шофьорите с нарушения на пътя. За първи път държавата обяви конкретни измерения на системата „бонус-малус“. КФН публикува новите правила за обществено обсъждане

Новата наредба на Комисията за финансов надзор (КФН) въвежда системата „бонус-малус“ при застраховките „Гражданска отговорност“. Наредбата е публикувана за обществено обсъждане и според текстовете, ако сте съвестен водач без нито едно регистрирано нарушение в рамките на седем години, можете да получите 25% отстъпка от базовата цена на застраховката. Ако обаче имате нарушения, застраховката ви може да скочи с до 400% спрямо плащаното досега.

Общо 20 са класовете, в които можете да попаднете според новата методика, като клас ще има както собственикът на автомобила, така и самият автомобил. Осми клас е базовият и всеки водач ще стартира с него. В зависимост от степента на нарушенията, които има, класът ще се вдига, а с това и парите, които трябва да даде за „Гражданска отговорност“ през следващата година.

„Това ще става през единната база данни – информационна система на Гаранционния фонд. Предстои Гаранционният фонд и МВР, там където се съхраняват данните за нарушения, ПТП и т.н., да се синхронизират. Фондът ще получава тази информация в неговата база данни за всеки автомобил и за водачите“, съобщи пред Дарик Владимир Савов от Комисията за финансов надзор. „Когато настъпи моментът да подновите застраховката си „Гражданка отговорност“, застрахователят първо ви определя базова застрахователна премия, съгласно своите си правила за риска, имайки предвид, да речем, вашата възраст, история, каква е колата. След това натиска едно бутонче и от Гаранционния фонд му постъпва информация, че за този автомобил класът „бонус-малус“ е еди-какъв си, а за този водач на МПС е еди-какъв. Съответно застрахователят ще вземе по-неблагоприятната от двете и ще каже, че базовата премия, която ви е определил, е например за 200 лева, но по системата имате 11-и клас, трябва да платите 130% от тези 200 лева, съответно 260 лева“, обяснява още Савов.

Ако дадете на друг шофьор вашата кола и той извърши нарушение с нея, то ще се отрази както на самия шофьор, така и на класа на автомобила. И когато на следващата година отидете да застраховате колата си и в резултат на нарушението класът й се е повишил, то вие ще трябва да платите по-високата застраховка, независимо че виновен за нарушението е друг. Класовете, определени от Гаранционния фонд пък ще могат и да се обжалват.

Наредбата е подложена на 30-дневно обществено обсъждане. Идеята е тя да влезе в сила от 1 януари. Паралелно с приемането й ще се работи и по синхронизиране на системите на Гаранционния фонд и МВР.

На практика обаче системата ще заработи в пълния си вид от 2020 г. Тогава вече ще бъдат отчетени нарушенията, които са извършени година назад. Всички шофьори и автомобили ще влязат в новата система с неутрален клас, който на практика не променя цената на „Гражданската отговорност“. Ако обаче сте недобросъвестен шофьор след 1 януари догодина, то задължителната ви застраховка за 2020 г. може да ви излезе скъпа.

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България

Категории

Времето

Да има ли ограничение от 3 часа за паркиране на коли на инвалиди в Синя зона?

Покажи резултатите

Начална дата: 09.08.2022 @ 14:44 | Крайна дата: 09.09.2022 @ 14:44

Зареждане ... Зареждане ...