Новини от Пловдив Прес » България » Менда Стоянова: Ако „Гражданската“ не поскъпне, ще има фалити
България Политика

Менда Стоянова: Ако „Гражданската“ не поскъпне, ще има фалити

„Ако не се увеличи „Гражданска отговорност“, неминуемо ще се стигне до фалити на застрахователи“. Това заяви председателят на бюджетната комисия в НС Менда Стоянова по време на заседание на две парламентарни комисии – по бюджет и финанси и по правни въпроси.

Стоянова уточни, че предложенията не са написани от нея, а от работна група и допълни, че в България премията по задължителната застраховка е една от най-евтините в ЕС – тя е 200 лв., а средно в Европа – 227 евро. У нас броят на жертвите от ПТП пък е почти два пъти по-голям в сравнение с Европейския съюз. В общността се изплащат повече застраховки за имуществени вреди, докато у нас – предимно за неимуществени. По данни на КФН за миналата година са изплатени 118 хил. лв. за неимуществени вреди, каза Стоянова, цитирана от „24 часа“.

„На този фон през юли се появи тълкувателното решение на ВКС, което разшири кръга от роднините, които могат да предявят претенции за обезщетение. За периода от юли до момента са заведени над 300 нови дела за претенции по стари инциденти“, посочи Стоянова.

Затова застрахователите ще трябва да разполагат с по-сериозен ресурс, който ще се увеличава всяка година. Решението на ВКС щяло да засегне над 3 млн. шофьори, заяви Менда Стоянова.

Според нея фалитите по веригата биха се отразили на Гаранционния фонд, който не е ясно дали ще може да поеме тази лавина от искове. „По предварителни данни ще са необходими нови 200-300 млн. лева в бюджета на Фонда“, предупреди тя

Още по темата

Пепа Деведжиева: Невинни в целия кръг по застраховки и обезщетения няма

Как ще действа системата „бонус-малус“ при Гражданската отговорност

Застраховател: 1000 лева за „Гражданска отговорност“ не са плашило

ГЕРБ: 20 000 лв. обезщетение при смърт на съпруг, родител или дете

 

Коментари

Коментари

VisVitalis
Хотел-ресторант Одеон VisVitalis

Категории

Харесайте ни в Facebook

Facebook Pagelike Widget

Времето

Анкети

Альоша или Левски на Бунарджика?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...
Close
error: Правата запазени!