Новини Пловдив Прес » Важно » Наградиха проф. Чобанов, доц. Янев и доц. Костурков за особени заслуги към ПУ
Важно Образование

Наградиха проф. Чобанов, доц. Янев и доц. Костурков за особени заслуги към ПУ

Проф. Иван Чобанов беше награден първо от проф. Вера Маровска, а след това и от проф. Запрян Козлуджов
Проф. Иван Чобанов беше награден първо от проф. Вера Маровска, а след това и от проф. Запрян Козлуджов

Галина ГЕОРГИЕВА

Трима преподаватели на Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“ получиха специални награди по време на традиционната национална конференцията „Паисиеви четения 2018“. Проф. Иван Чобанов, доц. Владимир Янев и доц. Йордан Костурков бяха отличени заради големите им заслуги за развитието на филологическите науки  и за особен принос към университета. Деканът на Филологическия факулет проф. д.ф.н Вера Маровска им връчи статуетките, а проф. д-р Запрян Козлуджов ги награди с почетен плакет на ректора на университета.

Ректорът проф. Запрян Козлуджов награди с почетен плакет тримата преподаватели
Ректорът проф. Запрян Козлуджов награди с почетен плакет тримата преподаватели

Проф. Иван Чобанов посвещава 20 години от работата си във Филологическия факултет. 12 години от тях е декан, а през останалото време зам.-декан на факултета. През 2007 година става директор на филиала на ПУ в Смолян. Научното му развитие извън България е от голямо значение, чете лекции в Полша, Чехия, Словакия, Германия, Русия. През 2013 година е избран за професор в ПУ „Паисий Хилендарски“. Автор е на над 90 значими лингвистични труда в областта на славянското езикознание. Провел е множество специализации и е чел лекции в десетки европейски университети в-Прага, Любляна, Братислава, Лисабон, Париж, Лондон, Париж, Берлин и т.н. За цялостния му принос към развитието и просперитета на Филологическия факултет е удостоен с почетната статуетка за особени заслуги. „ Благодаря на човека, който ме откри и който поварява в мен – проф. Куцаров.“, заяви проф. Чобанов, след като получи наградата си. Проф. Козлуджов вметна, че статуетката символизира победител.

Доц. Владимир Янев получава наградата си
Доц. Владимир Янев получава наградата си

Доц. Владимир Янев има над 30 книги. „Много може да се говори за обхвата на неговото дело, но той ни учи „Четете, четете, а не си правете само библиогарфия, защото в един момент може да останете с библиография, но без биография“, припомни думите му доц. д-р Димитър Кръстев. Пет години от 1995 до 2000 е лектор по български език и литература в Санктпетербургския университет , където и до днес пазят много топли чувства и преподавали и студенти. Това е човекът, за когото негови колеги казват, че „притежава неутолим глад за литуратура“ и който ,по думите на други, умее да „представя поривите на духа от нашите ту ласкави, ту смръщени лица с неподражаема всеотдайност, обич и щедрост“. Човекът, който смята, че денят му е пропилян, ако не е прочел поне 100 страници и не се е опитал да напише поне две . Преподавателят, който е неизличимо пристрастен към литературата и който желае да направи своите ученици и студенти също като него зависими от литературата, зависими от опиума на изящното слово. Личност, която живее, за да осмисли чрез словото човешкото присъствие в стихитиите на живота. Все някога ще бъде написана поема за него, която ще бъде по-велика от всяка наука, защото ще каже всичко, предрече преподавателят.

„Всички обичаме Владо Янев, да е жив и здрав“, допълни и проф. Маровска. След като му подари статуетка на Дон Кихот, заръча на доц. Янев да пази копието, за да не се счупи.

Доц. Йордан Костурков посвети наградата си на катедра "Английска филология"
Доц. Йордан Костурков посвети наградата си на катедра „Английска филология“

Доц. Йордан Костурков е отличаван с множество национални награди- награда на Съюза на преводачите в България, награда за художествена литература „Пловдив“, наградата за превод „Кръстан Дянков“ на фондация „Елизабет Костова“. Той публикува в областта на литературните изследвания на английска, американска, българска и други литератури. Издал е седем книги с научни и научно-популярни изследвания и е публикувал стотици статии, доклади, рецензии  в българския и чужестранния печат. Участвал е в проекти и конференции в България, САЩ, Обединеното кралство и други европейски държави. От 1990 година до днес преподава в ПУ „Паисий Хилендарски“, където става първият хабилитиран преподавател в областта на английската литература . Преподава и във филиалите Смолян и Кърджали, в Нов български университет, Бургаски свободен университет, Русенски университет. Чел е лекции в Обединеното кралство, Германия, Франция, Италия. Превел е над 60 тома литература, редактирал е над 100 издадени сборници, автор е на романи и сборници с разкази.

„Приемам тази награда като признание за моя труд. От 16-годишен работя, имах щастието през 1990 година да дойда в Пловдивския университет. Искам да посветя тази награда на катедрата „Английска филология“. И много други колеги заслужават такива награди, призна доц. Костурков.

Още по темата

Проф. Козлуджов откри „Паисиеви четения“, подредиха изложба в памет на Увалиев

 

Коментари

Коментари

VisVitalis
Хотел-ресторант Одеон VisVitalis

Категории

Харесайте ни в Facebook

Facebook Pagelike Widget

Времето

Анкети

Парк или Ритейл парк да има върху 20 дка в Западен зад новата църква?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...
Close
error: Правата запазени!