Новини Пловдив Прес » Образование » Проф. Козлуджов откри „Паисиеви четения“, подредиха изложба в памет на Увалиев
Образование Пловдив

Проф. Козлуджов откри „Паисиеви четения“, подредиха изложба в памет на Увалиев

Галина ГЕОРГИЕВА

„Филологията има бъдеще. Днес ни събира ежегодната научна конференция с международно участие „Паисиеви четения“.  Тя се превръща в конгрес, в който участват 232 учени  от 39 университета и научни института от 13 държави: България, Чехия, Полша, Русия, Беларус, Босна и Херцеговина, Сърбия, Хърватия, Унгария, Гърция, Турция, Франция и Испания. Ползотворни дискусии и приятно прекарване в нашия университет и в нашия град. С тези думи ректорът на Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“ проф. д-р Запрян Козлуджов откри традиционната конференция „Паисиеви четения 2018“.

Форумът, който ще продължи днес и утре, отбелязва и 45 години от откриването на филологическите специалности в университета.

В словото си деканът на Филологическия факулет проф. д.ф.н Вера Маровска припомни историята на факултета. Пловдивският университет за първи път приема студенти по специалностите „Българска филология“ и „Руска филология“ през есента на 1973 година.  През 1975 година се обособяват две катедри по литература и по български език. През 1978 година е открита специалността „Славянска филология“, след 6 години приемът е прекратен, същото се случва и със специалността „Руска филология“. През 1987 година се възстановява приемът по специалността „Руска филология“ и се открива специалност“Български и руски език“. Година по-късно се открива „Български език и английски език“. През 1991 година се възстановява приемът по „Славянска филология“ и се откприват специалностите „Български език и немски език“, „Български и френски“, „Руски език и западен език“, „Английска филология“.

През 1984 година българската филология става основа за изграждането на новия педагогически факултет и тогава се откриват „Начална училищна педагогика“ и „Предучилищна педагогика“. Филологическият факултет е самостоятелен от 1991 година.

„В момента Филологическият факултет предлага най-много специалности в сравнение с другите факултети в Пловдивския университет – около 60 специалности бакалавърска степен и 28 магистърски програми.  През 2010 година бяха открити над 20 нови специалности, сред които успешно стартираха „Български език и турски език“, „Български език и корейски език“, „Български и китайски език“, „Лингвистика с бизнес администрация“, „Приложна лингвистика“. Нова специалност във Филологическия факултет, съобразена с въвеждането на дисциплината „Гражданско образование” в българските училища, е „Български език и гражданско образование”.  Подготвя се и специалност „Български език и португалски език““, каза проф. Маровска.

Филологическият факултет е излъчил най-голям брой ректори в историята на университета-проф. Огнян Сапарев (1993-2003), проф. Иван Куцаров ( 2003 – 2011) и проф. Запрян Козлуджов (от 2011 година досега).

Десетки изтъкнати специалисти са преподавали на студентите филолози от университета, сред които акад. Петър Динеков, проф. Борис Симеонов,  проф. Милена Цанева, проф. Венче Попова, проф. Никола Георгиев, проф. Донка Петканова и т.н.

Първите „Паисиеви четения“ са организирани през 1982 година, послучай 220 години от написването на „История славянобългарска“.

„Мисията ни на филолози и учители на бъдещите полокения трябва да ни прави горди, защото филологията е низвергната днес, но нейният обект- езикът и словото са показатели за човешката извисеност. Словото, и в частност художественото слово, е онази изкусна игра с езика, присъща само на духовно богатите личности, които чрез изкуството осигуряват емоционалното съзряване и на останалите . Длъжни сме да го изучаваме и да го издигаме като еталон на интелектуална висота“, обърна се към колегите си проф. Маровска.

В Ректората по-късно беше открита  изложбата „Черно- бели следи от един многоцветен живот“, посветена на 100-годишнината от рождението на българския дипломат, филмов продуцент, сценарист и режисьор, театрален режисьор, теоретик на изкуството, семиотик, университетски преподавател, писател, преводач, радиожурналист и критик Петър Увалиев (с псевдоним Пиер Рув). На откриването присъстваха съпругата на Увалиев – Соня Рув и преподавателят във Факултета по славянски филологии на СУ „Св. Климент Охридски“ доц. д- р Огнян Ковачев.

На  български език Соня Рув каза, че обича и харесва Пловдив, защото тук е учил Петър Увалиев. Той е завършил Френския колеж през 1932 година с успех 5,88. Соня Рув показа дипломата на съпруга си.

Соня Рув показва дипломата си.  СНИМКИ: ПловдивПрес
Соня Рув показва дипломата си.
СНИМКИ: ПловдивПрес

Коментари

Коментари

VisVitalis
Хотел-ресторант Одеон VisVitalis

Категории

Харесайте ни в Facebook

Facebook Pagelike Widget

Времето

Анкети

Парк или Ритейл парк да има върху 20 дка в Западен зад новата църква?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...
Close
error: Правата запазени!