Новини Пловдив » Общество » Глобяват кариерите в Белащица за праха по пътя към Гълъбово
Общество Регион

Глобяват кариерите в Белащица за праха по пътя към Гълъбово

РИОСВ – Пловдив извърши незабавна проверка след сигнал за запрашаване на пътя с. Белащица – с. Гълъбово, който е част от републиканската пътна мрежа. Запрашаването е причинено от дейността на кариерите, разположени в землището на Белащица.
На място експертите установяват изпускане на прах по пътя в участъка между базата за преработка на добития материал и кантара. Причината е в липсата на мерки, които трябва да предприемат двамата концесионери на кариерите. Не е осигурено почистване на отложения прах и инертни материали и измиване на пътя. В резултат на движението на транспортните средства се емитира прах в атмосферата. Не е изпълнено предписание от РИОСВ за измиване и почистване на използваната част от републиканска пътна мрежа. За тези нарушения инспекцията ще предприеме предвидените в екологичното законодателство административно-наказателни мерки.
Концесионерът на кариера „Белащица-юг“ не е спазил срока за уведомяване на РИОСВ-Пловдив за предстоящо провеждане на взривни дейности. В тази връзка към концесионера на находище „Белащица-юг“ вече са предприети предвидените административно-наказателни мерки.
Във връзка със сигналите за шум и запрашаване от добивните полета на кариерите РИОСВ – Пловдив е изискала двете фирми да уведомяват инспекцията при предстоящи взривни дейности, така че да се извърши замерване на еквивалентни нива на шум и запрашаване в района.
 

Коментари

Коментари

Категории

Харесайте ни в Facebook

Facebook Pagelike Widget

Времето

Анкети

Ще отидете ли на море в Гърция?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...
Close