Quantcast
Новини Пловдив » Важно » Дилемата гранит или бетон на пл. „Централен” има цена – 2,4 млн. лв.
Важно Общество

Дилемата гранит или бетон на пл. „Централен” има цена – 2,4 млн. лв.

Ваня ДРАГАНОВА

Дилемата, която стои пред общинските съветници за типа настилка на площада има цена и тя е 2 433 000. На толкова възлиза разликата между стойността на ремонта, ако плочките бъдат изцяло от гранит, и ако се избере вариантът основната настилка да бъде от земелрок, както е на Главната, а с гранит да бъде очертан само древният форум. Само гранитни плочки биха оскъпили проекта със 7 166 000 лв., а използването и от двата вида – с 4 733 000 лв. Има и трети вариант, който предполага само бетонови плочки, при което  според изчисленията на строителя – „Драгиев и Ко”, ремонтът ще се вмести в първоначално определената стойност от 10 229 943,18 лв. Този най-евтин вариант обаче е отхвърлен от Експертния съвет за устройство на територията.

За настилка само от гранит настояваха куп хора на общественото обсъждане на 17 октомври. И този вариант обаче не е приет от ЕСУТ. Решението е в ръцете на съветниците.

На този етап най-практично изглежда да се избере проектът със смесената настилка, защото това е одобреният от Националния институт по недвижимото културно наследство вариант. Ако съветниците се спрат на някой от другите варианти, ще следва нова процедура по съгласуване с НИНКН, а работещите там не се славят с бърза работа.

„Драгиев и Ко” имат достатъчно друга работа, защото ремонтът предполага и работа по подлеза на „Гладстон” и цялата друга прилежаща инфраструктура, но съгласуването с НИНКН наистина отнема време”, коментира зам.-кметът Александър Държиков, който внесе предложението в Общинския съвет.

Гласуването ще бъде на сесията утре.

Още по темата

Как ще изглежда площад „Централен” след ремонта СНИМКИ
Разкостиха Иван Тотев за площад „Централен“ (ФОТОГАЛЕРИЯ)

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД
Мусала Софт

Категории

Времето

Анкети

Очаквате ли предсрочни парламентарни избори скоро?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...