Майонеза Краси
Новини от Пловдив » Политика » 100 г. след края на Първата световна война световният политически елит се събра в Париж
Политика Свят

100 г. след края на Първата световна война световният политически елит се събра в Париж

ДА ПОМОГНЕМ НА СЕЛО ТРИЛИСТНИК!

Френският президент Еманюел Макрон призова световните лидери да се борят за мира, в словото си на церемонията в Париж по случай стогодишнината от края на Първата световна война, предаде Франс прес.

„Да обединим нашите надежди, вместо да противопоставяме страховете си“, заяви Макрон пред събралите се пред Триумфалната арка 72 лидери, сред които президентът Румен Радев, президентите на САЩ и Русия Доналд Тръмп и Владимир Путин, германският канцлер Ангела Меркел, генералният секретар на ООН Антониу Гутериш, шефът на НАТО Йенс Столтенберг и много други.

„На 11 ноември 1918 г. в 11 часа сутринта преди сто години в Париж и в цяла Франция забиха камбаните, възвестяващи за примирието след четири дълги и кръвопролитни години на война“, заяви Макрон, цитиран от ТАСС. „Това е било отдавна, но ни се струва, че е било вчера. Следите от тази война никога не трябва да се забравят, нито в Европа, нито в останалия свят“, добави френският президент.

„Нека помним и не забравяме, сто години след касапницата, чийто белег е видим и днес върху лицето на света. Нека днешното събиране да не е само за един ден, нека тази церемония да покаже нашата вечна преданост към нашите загинали за мира войници“, призова той.

„През тези четири години Европа замалко не се самоуби“, отбеляза Макрон, който изтъкна „надеждата, за която цяло едно младо поколение прие да умре, надеждата за един свят, който най-сетне е в мир“ и завърши със защита на международните институции, днешна Европа и ООН.

„На нашия континент това се нарича приятелството, което изградиха Германия и Франция. Това се нарича Европейския съюз, един невиждан дотогава в историята свободно сключен съюз, който ни освободи от нашите граждански войни. Това се нарича Организацията на обединените нации. Това е увереността, че най-лошото никога не е сигурно докато има мъже и жени на добра воля“, каза Макрон.

Френският президент призова колегите си да отхвърлят „капсулирането, насилието и господството“.

„Заедно можем да се справим със заплахите на глобалното затопляне и опустошаването на природата ни, с бедността, глада, болестта, неравенствата, невежеството“, заяви той.

Той също така разкритикува национализма, на който често се позовава присъстващият сред гостите президент на САЩ Доналд Тръмп. „Патриотизмът е пълната противоположност на национализма. Национализмът е предателство на патриотизма“, каза Макрон.

„Глобалистът е човек, който иска светът да се оправи, без да се грижи за своята страна. Знаете ли какво съм аз? Аз съм националист“, заяви Тръмп през октомври.

Преди речта на Макрон младежи прочетоха спомени и писма от деня на примирието, а след нея Младежкият оркестър на ЕС изпълни „Болеро“ на Равел.

Световните лидери се събраха сутринта в Елисейския дворец и потеглиха пеша с чадъри под дъжда  за почетната церемония към Триумфалната арка. Сред тях обаче липсваха Доналд Тръмп и Владимир Путин. Американският президент предпочете специалния си автомобил, но гола активистка успя до стигне на метри от кортежа на Тръмп. А руският президент пристигна направо на церемонията с 15 минути закъснение.

След края на церемонията се състоя Парижкият форум за мир. В него взе участие и българският държавен глава. Пред световните лидери Румен Радев напомни, че Първата световна война започва от Балканите и призова за повече свързаност – технологична и инфраструктурна, за да се гарантира сигурността и мира на Европа.

На форума президентът представи още и проекта за изграждане на Международен институт за устойчиви технологии в Югоизточна Европа. Държавният глава очерта известната вече в България инициатива за Института, който по думите му, ще работи да има по-равномерно разпределение на научния потенциал в Европа, да предоставя възможности на младите хора от Югоизточна Европа за включване в екипи за научни изследвания на Балканите. Затова и този Институт е важен като пример за научна свързаност, за научна кохезия, в който на тези млади хора да се дава перспектива да работят с учени от цял свят, обясни президентът Радев.

По думите му, също така той ще намали значително и „изтичането на мозъци“ от нашите страни. За Радев е важен самият факт, че обединяването на вече десет балкански държави около проекта показва, че регионът излиза от негативното наследство от миналото. Философията, че можем да постигаме определени цели само със сътрудничество, вече става част от регионалната политическа култура, посочи държавният глава

В събота вечерта на официална среща в Musée d’Orsay президентът е имал възможност да се срещне с президента на САЩ Доналд Тръмп, както и с други правителствени ръководители. Визитата на Радев в Париж приключва днес вечерта.

По-късно президентът на САЩ Доналд Тръмп и световни лидери се срещнаха на официален обяд в Елисейския дворец. Френският президент Еманюел Макрон е домакин на събитието. Тръмп пристигна без съпругата си Мелания, която посещава двореца Версай заедно с френската първа дама Бриджит Макрон.

 

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България

Архив по дни

Архив по седмици

Архив по месеци

Архив по години

Категории

Времето

Да има ли ограничение от 3 часа за паркиране на коли на инвалиди в Синя зона?

  • Колите на общината, държавни институции, съд и прокуратура и частни компании също да паркират с ограничение от 3 часа. 38%
  • Не, това е несправедливо ограничение и трябва да бъде отменено. 36%
  • Да, местата със знак Д21-Инвалид ще могат да се ползват от повече хора. 18%
  • Не ме интересува, нямам кола. 6%
  • Три часа ограничение да има и за електромобилите, особено за колите под наем SPARK. 3%

Начална дата: 09.08.2022 @ 14:44 | Крайна дата: 09.09.2022 @ 14:44

Зареждане ... Зареждане ...