Quantcast
Новини Пловдив » България » Две групи във ФБ обявиха курс към тридневна революция на 16, 17 и 18 ноември
България Важно Политика

Две групи във ФБ обявиха курс към тридневна революция на 16, 17 и 18 ноември

Две групи във Фейсбук обявиха курс към тридневни масови протести с искане за оставка на правителството „Борисов 3“ , свикване на Велико народно събрание и смяна на системата и още куп искания. Акцията е планирана за 16, 17 и 18 ноември.

Бунтът под надслов „Общонационална окупация на парламента“ ще е пред Народното събрание от 11 до 22 часа. Планирано е и шествие на същите дати от 13 часа до 20 часа по маршрут: пл. „Народно събрание“ № 2 – бул. „Цар Освободител“ – пл. „Независимост“ – бул. „Княз Александър Дондуков“ – бул. „Васил Левски“ – бул. „Цар Освободител“ – пл. „Орлов мост“.

Освен за оставката на правителството протестиращите настояват депутатите от 44 народно събрание да внесат предложения с проект за изменение и допълнение на Конституцията на Република България и да вземат решение за произвеждане на избори за Велико народно събрание.

 

Какво още искат. Публикуваме го без редакторска намеса

Другите искания са за законодателни промени, които настоящото Народно събрание да приеме. Сред тях са: въвеждане на необлагаем минимум за лицата, които получават доходи под 800 лв. месечно в сила от 1 януари 2019 г.; въвеждане на диференцирана ДДС ставка от 12% за храни, 10% лекарства и 8% за учебници и книги; държавата да регистрира и управлява по Закона за акцизите и данъчните складове 28 данъчни (акцизни) склада за течни горива във всички административни области на страната с цел либерализиране на пазара; създаване на регистър на избирателите по техния действителен настоящ адрес с цел премахване на т. нар. „мъртви души“ в избирателните списъци, които деформират целия избирателен процес; народните представители да се избират с мажоритарна избирателна система с относително мнозинство в многомандатни избирателни райони при гласували не по-малко от половината с право на глас; обвързване размера на работната заплата на народните представители с три минимални брутни работни заплати и премахване на всички полагащи им се допълнителни суми и привилегии по сегашното законодателство.

Фейсбук групите, които организират протеста – „Референдум на българите в България и чужбина за пряко управление от народа“  и „Против геноцида на Борисов и всички досега управлявали мафии“, ще инициират и национален референдум и национална гражданска инициатива за конституционни промени от началото на януари 2019 г.

Ето за какво настояват протестиращите:

ОБЩОНАЦИОНАЛНА ОКУПАЦИЯ НА ПАРЛАМЕНТА 16 – 18 ноември 2018

Граждански протест с искане за:

1. Оставка на правителството с министър – председател Бойко Борисов.

1. Неоснователно вдигане на:
– данъци, за да може след това събраните пари от изстрадалия народ да се открадат през обществените поръчки – бутиковата корупция на политиците, олигарси и местни феодали;
– лобистко вдигане на гражданска отговорност до размери, непосилни за средностатистическия български гражданин;
– спекулативни цени на горива – въпреки очевадните обстоятелства за картел при цените на горивата и монопол на определени големи играчи в бранша през последните близо петнадесет години, неколкократните дълги разследвания на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) не доказаха никакви нарушения и съответно не наложиха нормативно предвидените за това санкции.
И всичко това при условие, че над 70 % от населението или 5,1 млн. души живее с общ доход на едно лице под необходимите средства за издръжка на живота.
2. „Пладнешки“ грабеж на държавата – публично достояние на национално и европейско ниво (докладите на Европейската комисия по механизма за сътрудничество и проверка) е повсеместната корупция, особено по високите етажи на властта в страната, посредством която се осъществяват престъпни схеми, ощетяващи годишно бюджета с 7-8 % от БВП или за 2017 г. – над 7 млрд. лв. Такива престъпни схеми са налични при обществените поръчки, концесиите, избягване плащането на дължимите публични налози – ДДС, акциз и корпоративен данък, евросредствата, средствата за здравеопазване и т.н.
3. Институционална разруха – държавните органи са изпразнени от съдържание, което означава, че те не изпълняват възложените им със съответния закон функции и цели, а работят само за интереса на крадливите политици и алчните олигарси.

Резултатът от всичко това е ДЕМОГРАФСКА КАТАСТРОФА и най-голямото СОЦИАЛНО НЕРАВЕНСТВО в Европейския съюз.

2. Народните представители от 44-тото Народното събрание да внесат предложения по-долу проект за изменение и допълнение на Конституцията на Република България и да вземат решение за произвеждане на избори за Велико народно събрание.

П Р О Е К Т
„Конституционни промени за народовластие, съд и справедливост“

1. Пряк избор от народа на главния прокурор, председателите на Върховния касационен съд, Върховния административен съд, ½ от членовете на Висшия съдебен съвет и инспекторите на Инспектората към него с възможност за отзоваване по всяко време на четиригодишния им мандат.
2. Отпадане на давността за престъпления, свързани с приватизацията, замените на имоти държавна и общинска собственост, обществени поръчки и концесии.
3. Създаване на Антикорупционна прокуратура извън съдебната, законодателната и изпълнителната власт, която да разследва престъпленията, извършени от политиците, участвали в управлението на страната в периода 1990-2018 г.
4. Пряк избор от народа на 2/3 от състава на Конституционния съд, а останалата част – от общото събрание на съдиите на Върховния касационен съд и Върховния административен съд.
5. Въвеждане на индивидуална конституционна жалба.
6. Въвеждане на конкретна конституционна уредба за иницииране от народа на референдуми по всички въпроси от компетентността на Народното събрание и Великото народно събрание без ограничение.
7. Въвеждане на задължителен мандат и отзоваване на народните представители, общинските съветници и кметовете по всяко време на мандата им чрез референдум.
8. Намаляване броя на народните представители на 160.
Цели на конституционните промени:
1. Ефективна и справедлива съдебна система, изразяваща се в:
– конфискация на 30 млрд. лв., престъпно усвоени от политиците и свързаните с тях лица, участвали в управлението на страната през периода 1990-2018 г. Конфискуваните средства ще бъдат разпределени по различните направления с оглед обществената необходимост и приоритет до стотинка чрез референдуми, защото възможността някой да се разпорежда еднолично с парите на народа е равносилно на нов грабеж и обезсмисля целия предстоящ наказателен процес.
– премиери, министри, президенти, кметове, народни представители, висши магистрати с ефективни присъди за изтърпяване на наказанието лишаване от свобода, тоест в затвора;
Само при наличието на тези обстоятелства може да говорим за удовлетворяване на чувството за справедливост в българския народ, а това е предпоставка за неговото обединение и продължаване по градивен път.
2. Реализиране на класическата конституционната максима „Властта произлиза от народа, принадлежи на народа и е за общото благо на народа“. А това в България може да се постигне само и единствено при наличието на възможности за достъпно и реално упражняване на цялата държавна власт, непосредствено от народа чрез референдуми и възможност за отзоваване на всички изборни органи на представителната власт. Това са гаранции за ефективен контрол и санкция от страна на народа върху всички държавни органи при упражняването на държавната власт върху тях.
3. Народните представители от 44-тото Народното събрание да приемат следните законодателни промени:

– въвеждане на необлагаем минимум за лицата, които получават доходи под 800 лв. месечно в сила от 01.01.2019 г.
– въвеждане на диференцирана ДДС ставка от 12 % за храни, 10 % лекарства и 8 % за учебници и книги в сила от 01.01.2019 г.
– държавата да регистрира и управлява по Закона за акцизите и данъчните складове 28 данъчни (акцизни) склада за течни горива във всички административни области на страната с цел либерализиране на пазара.
– създаване на регистър на избирателите по техния действителен настоящ адрес с цел премахване на т. нар. мъртви души в избирателните списъци, които деформират целия избирателен процес;
– народните представители да се избират с мажоритарна избирателна система с относително мнозинство в многомандатни избирателни райони при гласували не по – малко от половината с право на глас;
– обвързване размера на работната заплата на народните представители с три минимални брутни работни заплати и премахване на всички полагащи им се допълнителни суми и привилегии по сегашното законодателство (тоест месечно им възнаграждение ще е около 1560 лв., спрямо сегашните 6-7 хил. лв.), отпадане на привилегията за ползване на правителствена болница, почивните станции към Министерски съвет, право на безплатни самолетни билети за вътрешни полети, междуградски и градски транспорт и т.н.

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД

Категории

Времето

Ще променят ли политическата ситуация поредните предсрочни парламентарни избори?

  • Не, в парламента ще влязат същите политически сили и ситуацията ще е орел, рак и щука 38%
  • Да, 47-ият парламент ще успее да излъчи стабилно мнозинство и редовно правителство 26%
  • В парламента ще влязат още малки формации и положението ще стане още по-лошо 19%
  • Не ме интересува, писна ми от избори! 17%

Начална дата: 01.09.2021 @ 17:40 | Крайна дата: 01.10.2021 @ 17:40

Зареждане ... Зареждане ...