Quantcast
Новини Пловдив » България » Институтът за пътна безопасност: Взимали ли са депутати хонорари от застрахователи
България Важно

Институтът за пътна безопасност: Взимали ли са депутати хонорари от застрахователи

Взимали ли са през тази година депутати големи хонорари от застрахователни компании? Този въпрос към Менда Стоянова – председател на комисията по бюджет и финанси, отправи Богдан Милчев от Института за пътна безопасност.

В студиото на Нова тв той показа документи, според които застрахователни компании са давали по 70 хил. лв. хонорари на адвокати, за да ги защитават в съда при граждански искове. Твърденията му дойдоха на фона на коментар от страна на застрахователите, че от много време работят на загуба.

„Тези хонорари трябва да бъдат лимитирани, но това го няма в предложението на госпожа Менда Стоянова“, заяви Милчев. Той заяви, че очаква от шефката на бюджетната комисия да каже дали ще оттегли предложението си, с което се определя лимит за изплащането на премиите за пострадали при катастрофи.

„Защото не може да се провежда дебат, когато секирата е вдигната над главата ни. Ако се окаже, че стотици хиляди левове са изплащани като хонорари на български депутати от застрахователни компании, г-жа Стоянова ще напусне ли парламента?“, попита Милчев.

В същото време застрахователите твърдят, че са изплатили 280 млн. лв. за Гражданска отговорност. „Страданието на хората е огромен бизнес и адвокатски кантори се надяват това да скочи“, коментира в отговор Кирил Бошов, член на УС на Асоциацията на българските застрахователи. Той коментира твърденията за изплащане на хонорари от 70 хил. лв. като единичен случай.

Застрахователите смятат, че е достатъчно Гражданската отговорност да стане 500 лв., за да бъде недостъпна за голяма част от българските граждани. В същото време застрахователите правят предложение да бъде направена проверка кои адвокати са членове на Управителните съвети на някои неправителствени организации.

По-рано вчера в отворено писмо до председателя на комисията по бюджет и финанси Менда Стоянова от Института за пътна безопасност настояха предложението за промени в Кодекса за застраховането да бъдат оттеглени, и пресмятат, че това няма да доведе до скок в застраховките. В писмото се посочва, че и сега застрахователите могат да вдигнат цената, но не го правят, защото цената се определя не само от размерите на риска, а и от пазарните отношения.

От Института изразяват дори и съмнението, че Стоянова работи като „представител на застрахователните дружества“.

Още по темата

ГЕРБ даде заден: 1000 лв. „Гражданска“? Спекулация! Няма да подпишем за бежанците

Менда Стоянова: Ако „Гражданската“ не поскъпне, ще има фалити

Застраховател: 1000 лева за „Гражданска отговорност“ не са плашило

Лоша прогноза: „Гражданска отговорност“ поскъпва три пъти

ГЕРБ: 20 000 лв. обезщетение при смърт на съпруг, родител или дете

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

Кауза Пловдив
ПИМК БИЛД

Категории

Времето

Ще променят ли политическата ситуация поредните предсрочни парламентарни избори?

  • Не, в парламента ще влязат същите политически сили и ситуацията ще е орел, рак и щука 38%
  • Да, 47-ият парламент ще успее да излъчи стабилно мнозинство и редовно правителство 26%
  • В парламента ще влязат още малки формации и положението ще стане още по-лошо 19%
  • Не ме интересува, писна ми от избори! 17%

Начална дата: 01.09.2021 @ 17:40 | Крайна дата: 01.10.2021 @ 17:40

Зареждане ... Зареждане ...