Майонеза Краси
Новини от Пловдив » Политика » Борисов: Новината за Груевски е фалшива, няма български паспорт
Политика Свят

Борисов: Новината за Груевски е фалшива, няма български паспорт

Бившият премиер на Македония Никола Груевски нито е искал български паспорт, нито му е издаван такъв, каза министър-председателят Бойко Борисов  след среща с премиера на Македония Зоран Заев днес.

„Длъжен съм да опровергая една фалшива новина – бившият премиер Груевски нито е искал издаване на паспорт, нито му е издаван такъв. Tова е 100% фалшива новина“, обясни Борисов.

Държавна агенция „Национална сигурност” е извършила проверка във връзка с публикации в чуждестранни медии от 14.11.2018 г., според които бившият министър-председател на Република Македония Никола Груевски е пристигнал в Унгария с български паспорт.

Установено е, че Никола Груевски, роден през 1970 г., не е български гражданин и не е подавал молба за придобиване на българско гражданство. На лицето не са издавани български документи за самоличност, подчертават от ДАНС.

По-рано днес и българското Министерство на правосъдието отрече Никола Груевски да е български гражданин. От там са категорични и че той няма издаден български паспорт.

Вицепремиерът и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов заяви пред Нова телевизия, че има информация, че цялото преминаване на Груевски от Македония през Сърбия до Унгария е било подпомогнато от Сърбия. Каракачанов каза още, че бащата на Никола Груевски е бил българин, с българско самосъзнание и това е било конфликт в семейството.

Бившият премиер на Македония Никола Груевски е осъден на две години затвор по делото „Танк“ за закупуването на служебния му „Мерцедес“ за 650 000 евро. Преди дни Груевски успял да избяга в Будапеща и подал молба за получаването на политическо убежище. От лятото на 2017 година той е без паспорт и има забрана за напускане на Република Македония.

Никола Груевски вероятно е използвал български паспорт за да избяга от страната – това пише унгарското издание „Непшава“ по повод бягството на Груевски в Будапеща и подаването на молба от негова страна за получаването на политическо убежище.

Миналата година двама висши служители от македонските спецслужби избягаха от Македония с български паспорти в съседна Гърция.

През последните години десетки хиляди македонци получиха български паспорти, сред които и бившият премиер Любчо Георгиевски. Основният им мотив да кандидатстват за българско гражданство е европейският паспорт, който им дава възможност да живеят и работят в Европейския съюз. България не води статистика колко от тях остават да живеят в България.

Още по темата

Груевски избягал в Унгария, иска политическо убежище

Никола Груевски изчезна, съдът издаде заповед за арест

Никола Груевски влиза в затвора за 2 години

Във вторник парламентът на Македония праща Груевски в затвора

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България
Краси

Архив по дни

Архив по седмици

Архив по месеци

Архив по години

Категории

Времето

Одобрявате ли Община Пловдив да тегли нов заем за завършването на Колежа?

Покажи резултатите

Начална дата: 26.01.2023 @ 19:37 | Крайна дата: 09.02.2023 @ 19:37

Зареждане ... Зареждане ...