Майонеза Краси
Новини от Пловдив » Култура » Пенка Калинкова с премиера на второто издание на „Познатият непознат Пловдив“
Култура Пловдив

Пенка Калинкова с премиера на второто издание на „Познатият непознат Пловдив“

ДА ПОМОГНЕМ НА СЕЛО ТРИЛИСТНИК!

Премиерата на второто  издание на „Познатият непознат Пловдив“ на Пенка Калинкова ще е на 29 ноември от 18 часа в културен център Тракарт в Археологическия подлез.

 „Книгата с нетвърде оригиналното заглавие „Познатият непознат Пловдив“ се изчерпа изненадващо бързо. Продължават да я търсят. Обаждат се от София, дори от чужбина, повечето са, разбира се, пловдивчани. Оказа се, че има все още хора, които се интересуват от миналото, от голямата история и от малките човешки истории и приказки за сгради, грижа им е опазването на културната памет и културното наследство. И въпреки че има авторски „бум“ на мемоари и книги за Пловдив, търсят се. Дори в нашето дигитално време хората осъзнават, че паметта е нещо крехко, че се къса връзката между поколенията, че са подложени на забрава свидни спомени, които са ни изграждали като личности. Затова седнах и прегледах книгата от 2014-а –нещо махнах, друго прибавих, имам и съвсем нови текстове и повече черно-бели снимки, но като цяло тя продължава да се разхожда по пловдивски улици –структурата е запазена – по културни събития да се възхищава на личности, да плаче и да се ядосва по загуби и глупости, казано накратко – продължава да пълни „къщичката“ на спомените и да живее своя живот“, разказа Пенка Калинкова.

Във втората част има няколко теми – за театъра, художниците, операта, но и за чужденците, оставили следа в живота и творчеството на Пловдив. Акцентът е върху чешкото и италианското присъствие. Там намираме и 8 културни обзора или обзори на годината – текстове, писани между 2004-та и 2012-та година, които обхващат най-важните културни събития, които са се случили. В книгата можем да прочетем и за арх. Хайнрик Майер, оставил значима среда в архитектурния облик на големите български градове.

Огромен е интересът към книгите, посветени на Пловдив, коментират от големите пловдивски издателства. Освен второто издание на „Познатият непознат Пловдив“ на Пенка Калинкова, в процес на преиздаване са книгите на Никола Алваджиев „Пловдивска хроника“ и „В сенките на древния Пловдив“, „Запомнете Пловдив 5. Освобождение от спомените“ на Евгений Тодоров.

И четирите книги се издават с подкрепата на Община Пловдив с финансиране на спечелени проекти по компонент „Произведения на пловдивски писатели и важни за града издания“ от Наредбата за реда и условията за финансиране на инициативи в сферата на културата.

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България

Архив по дни

Архив по седмици

Архив по месеци

Архив по години

Категории

Времето

Да има ли ограничение от 3 часа за паркиране на коли на инвалиди в Синя зона?

  • Колите на общината, държавни институции, съд и прокуратура и частни компании също да паркират с ограничение от 3 часа. 38%
  • Не, това е несправедливо ограничение и трябва да бъде отменено. 36%
  • Да, местата със знак Д21-Инвалид ще могат да се ползват от повече хора. 18%
  • Не ме интересува, нямам кола. 6%
  • Три часа ограничение да има и за електромобилите, особено за колите под наем SPARK. 3%

Начална дата: 09.08.2022 @ 14:44 | Крайна дата: 09.09.2022 @ 14:44

Зареждане ... Зареждане ...