Майонеза Краси
Новини от Пловдив » Бизнес » Тези тримата определят цената на петрола
Бизнес Свят

Тези тримата определят цената на петрола

ДА ПОМОГНЕМ НА СЕЛО ТРИЛИСТНИК!

Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) изгуби контрола над петролния пазар. Ако изобщо някога е имала такъв. Действията на трима мъже – американският президент Доналд Тръмп, руският президент Владимир Путин и саудитският престолонаследник принц Мохамед бин Салман – ще определят цената през 2019 г. и след това. Но, разбира се, те искат различни неща.

Докато ОПЕК се затруднява да намери обща цел, САЩ, Русия и Саудитска Арабия доминират световните доставки. Заедно, те произвеждат повече от 15 членки на ОПЕК. И трите държави добиват в рекордни размери и е възможно да повишат предлагането догодина.

След като Саудитска Арабия и Русия увеличиха производството, същото направиха и Щатите. Ръстовете, наред със санкциите на Тръмп срещу купувачите на ирански петрол, преобърнаха пазара – страховете от недостиг се превърнаха в опасения за пренасищане.

Цените на „черното злато“ се насочиха надолу и Саудитска Арабия заяви, че ще намали износа с 500 000 барела на ден. Получи ответни реакции от Путин и Тръмп, пише expert.bg.

Бин Салман се нуждае от петролни приходи, за да осъществи плановете си за трансформация на страната… и да избегне възраженията на тези, които ще пострадат в процеса. Според прогнозите на Международния валутен фонд на кралството ще му трябва цена на петрола от 73,3 долара на барел следващата година, за да балансира фискалния си бюджет.

Престолонаследникът ще се изправи и пред предизвикателства от страна на Путин и Тръмп. Руският президент не показва особен ентусиазъм отново да ограничава производството. Бюджетът му сега е по-малко зависим от цените на петрола, отколкото беше, когато Русия се присъедини към усилията на ОПЕК да балансира пазара през 2016 г.

Путин може и да реши, че поддържането на подобрените му отношения с бин Салман си струва малка жертва. Но пък и каза, че цена около 70 долара за барел го устройва „напълно“.

Опозицията от Тръмп ще бъде – естествено – много по-шумна. Тя идва в момент, в който той и Салман се опитват да укрепят политическите си връзки, докато американски сенатори обмислят по-тежки санкции срещу Саудитска Арабия след случая с убития разследващ журналист Джамал Хашоги.

Още по-голяма заплаха са плановете на Америка да увеличи значително добива. Според данни на американското енергийно министерство той може да достигне 12 млн. барела на ден до април.

Саудитска Арабия ще трябва да рискува да си навлече гнева на Тръмп, безразличието на Путин и бум в американската индустрия, ако иска да наложи своя баланс на петролния пазар през 2019 г.

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България

Архив по дни

Архив по седмици

Архив по месеци

Архив по години

Категории

Времето

Одобрявате ли пробива под Водната палата?

  • Не, проектът унищожава част от крайбрежния парк на река Марица, прекъсва велоалеите и тротоара, заплашва основите на съседните къщи и на моста за панаира 45%
  • Да, този проект е нужен, защото трафикът се разраства, а пътят за регулиране на движението в големите градове са кръстовища на две нива. 31%
  • Първо да подложим проекта на голямо общоградско обсъждане и тогава ще преценя 10%
  • Проблемът не е транспортен, а политически и всяка от страните се стреми да извлече дивиденти 8%
  • Не ме интересува 7%

Начална дата: 26.10.2022 @ 10:27 | Крайна дата: 26.11.2022 @ 11:00

Зареждане ... Зареждане ...