Майонеза Краси
Новини от Пловдив » Регион » Куклен » В началото на зимата: Куклен пак сгафи със снегопочистването
Бизнес Важно Куклен Регион

В началото на зимата: Куклен пак сгафи със снегопочистването

Мария Белчева пак стъпи накриво
Мария Белчева пак стъпи накриво
  • КЗК отмени нагласена поръчка на общината, за ресора отговаря зам.-кметът от ДПС Тунджай Наимов

Plovdiv-pres.bg
Снегопочистването за поредна година се превръща в огромен проблем за Куклен, при това в началото на тежкия сезон.
Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) отмени като незаконосъобразна обществената поръчка на общината за зимно поддържане и снегопочистване на пътищата, научи ПловдивПрес. Става дума за разчистването на снега и опесъчаването на пътищата до края на зимния сезон на 2021 г. с опция след това договорът да бъде удължен с още 1 година. Прогнозната стойност е 333 333.33 лв. без ДДС, или към 400 хил. лв. с данък добавена стойност.

Процедурата е атакувана от фирма „Геомост“ ЕООД с основен мотив, че

община Куклен е поставила изискване от кандидатите да представят документи, които не фигурират в разпоредбите на Закона за обществените поръчки.

Става дума за минимум 3 изпълнени договора за зимно снегопочистване, сходни с предмета на поръчката на Куклен.
Обичайна практика е общините и държавните институции да изискват опит в подобна дейност в последните 3 години в определен обем. Община Куклен обаче не е отчела факта, че законът й дава право „да изисква определени дейности, а не брой договори“, е записано в решението на КЗК, с което поръчката е отменена.

Принципно, когато в поръчките се поставят толкова конкрети условия, става дума за конкретен кандидат.

Друг констатиран от КЗК недостатък е, че в опцията за удължаване на договора не са посочени дейностите и обектите, за които това може да се случи, а само срокът – 12 месеца.
На това основание процедурата е отменена, а община Куклен ще трябва да плати разноските по производството на „Геомост“ ЕООД от 850 лв. Решението на КЗК подлежи на обжалване пред ВАС.

При така създадената ситуация кукленци се притесняват, че насред сезона ще се наложи да се заделят пари от общинския бюджет в извънреден порядък, както това се случи м. г. ПловдивПрес описа преди няколко месеца скандалната ситуация със снегопочистването, вследствие на което в сметките на две фирми потънаха над 317 хил. лв., а себестойността на 1 км почистен път набъбна до космическите 5170 лева, припомнят местните жители.
Изобщо през последните три години снегопочистването в община Куклен се превърна в един от най-тежките проблеми, а за ресора отговаря зам.-кметът от ДПС Тунджай Наимов, негодуват хората в малката община до Пловдив.

Кметицата Мария Белчева отказа пред ПловдивПрес коментар за създалата се ситуация и поиска писмени въпроси. ПловдивПрес е готов да й предостави думата, ако поиска, разбира се./Plovdiv-press.bg

Още по темата

Куклен хвърли 317 хиляди за ланския сняг

Белчева даде властта в Куклен на ДПС и ДОСТ

Половин милион липсват от бюджета на Куклен, влязоха разследващи

 

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България
Краси

Архив по дни

Архив по седмици

Архив по месеци

Архив по години

Категории

Времето

Одобрявате ли Община Пловдив да тегли нов заем за завършването на Колежа?

Покажи резултатите

Начална дата: 26.01.2023 @ 19:37 | Крайна дата: 09.02.2023 @ 19:37

Зареждане ... Зареждане ...