Левицата 14
Новини от Пловдив » Общество » Сменяме твърдото гориво в Пловдив с пелети и климатици за 14 милиона лева
Общество Пловдив

Сменяме твърдото гориво в Пловдив с пелети и климатици за 14 милиона лева

Борис ВЕЛЕВ, plovdiv-press.bg

На брифинг днес в община Пловдив кметът на града Иван Тотев разясни какви мерки ще се вземат, за да бъде по-чист въздухът под тепетата. Както всички знаем и усещаме ежедневно – пловдивчани дишат ужасно мръсен въздух и много от тях се разболяват заради този факт.

Ето защо е важно в градската администрация трябва много сериозно да се заемат с разяснителна кампания и да успеят да разпределят адекватно над 13 862 000 лева, които общината получава от Европа във връзка с борба със замърсяването на въздуха.

В месеците до март догодина администрацията и районните кметства ще извършат проучване за възможностите за внедряване на трите основни мерки – внедряване на климатични системи, повече абонати да се включат в газопреносната система, увеличаване на пелетното отопление.

Всички гореизброени цели би трябвало да се внедрят за сметка на твърдото гориво, с което за съжаление в Пловдив все още доста хора залагат.

За да се стигне до реални резултати, се дава началото на подготовката за изготвяне на проектното предложение, както и визия на подхода за подмяна на отоплителните уреди. Най-важното, което Тотев днес подчерта, е, че бенефициенти ще бъдат всички пловдивчани, желаещи да оборудват домовете си по програмата. Те ще подават документи в общинската администрация, която ще сключва индивидуални договори  с тях като крайни получатели, собствеността на устройствата ще е на гражданите. Хубавото е, че договорите с общината не е нужно да са с цялата етажна собственост и няма да се изисква съгласието на даден съсед, за да може домакинство да се снабди с по-екологично отопление.

В изнесената днес информация се оказва, че именно твърдото гориво е причина за 71 процента от замърсяването на въздуха в Пловдив. Далеч назад са неща като транспорта и промишлеността. Това сочат официални данни от проучване.

„Кауза, която сме си поставили в общината, е да работим за подобряване на въздуха. Резултатите в сравнение 2010-2011 година показват категорично подобрение, но още сме далеч от Западна Европа. Тези 14 милиона лева могат да станат 10 или пък да се увеличат. Важно е да ги разходваме умно и бързо. Дано не се повтори случаят със санирането, когато видяхме, че Пловдив е най-бавно организиращият се град в страната. Добре е, че сега хората индивидуално ще могат да кандидатстват за подмяна на стари печки с нови климатици, например“, каза Иван Тотев. И добави:

„Бедните граждани ще имат възможност да се възползват от тези евро средства за солидарност. Важно е обаче да се знае, че няма как да сключване договори с хора, които обитават незаконни сгради. Ясно е, че бедните квартали трябва да са основен бенефициент на парите, но е нужно това да се случва по установените норми.“

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

Валери-Жаблянов
ПИМК БИЛД
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България
Краси

Архив по дни

Архив по седмици

Архив по месеци

Архив по години

Категории

Времето

Одобрявате ли Община Пловдив да тегли нов заем за завършването на Колежа?

  • ГЕРБ да дари партийната си субсидия, защото този казус го забърка Бойко Борисов 53%
  • Не, има и други важни спортни обекти в Пловдив за финансиране 23%
  • Да, това е важен спортен обект, който ще издигне футбола в Пловдив на по-високо ниво. 15%
  • Да, но само ако финансира равнопоставено както Ботев Пд, така и Локомотив Пловдив. 9%

Начална дата: 26.01.2023 @ 19:37 | Крайна дата: 09.02.2023 @ 19:37

Зареждане ... Зареждане ...