Quantcast
Новини Пловдив » Бизнес » Изхарчили сме по 400 лева на „Черния петък“
Бизнес България Портфейл

Изхарчили сме по 400 лева на „Черния петък“

По 400 лева за пазар по време на „черния петък“. Толкова средно са изхарчили българите, които вчера обсадиха големите магазини и пазаруваха през интернет в преследване на големите промоции в деня на намаленията, добил вече популярност и у нас.

Това сочат данните на Комисията за защита на потребителите (КЗП) в проучване, посветено на голямото пазаруване.

„Информацията от това проучване посочва, че българинът заделя 400 лв. Това е една доста солидна сума, която може да го прави съпоставим със средностатистическия италианец”, коментира председателят на КЗП Димитър Маргаритов за „Нова телевизия“.От Комисията са следили и стриктно за нарушения с промоциите.

„15 са случаите на конкретни нарушения, но част от проверките все още не са приключили. Тяхната цел е да установят дали старите цени на стоките са прилагани, така както изисква законът. Тоест, не навсякъде намаленията са реални, не навсякъде се обявяват коректно за кои стоки се отнасят. Може да се окаже, че е анонсиран голям процент, а когато влезете в магазина, се оказва, че едва за няколко стоки важи този процент“, допълва Маргаритов.

Той обясни, че 30 процента от жалбите са свързани с телекомуникационни продукти, но това е по-малко в сравнение с преди 2 години, когато жалбите от тази сфера са били 50 процента.

По данни на един от най-големите сайтове за онлайн пазаруване у нас, само през първата половина на деня в петък клиентите са похарчили около 25 милиона лева. Това е с близо 20% повече в сравнение с миналата година. Поръчаните онлайн продукти са 185 000. Сред най-търсените от потребителите стоки са малките домашни електроуреди, детските играчки, телевизорите и мобилните телефони, както и козметичните продукти.

Очаква се черният петък да се превърне и в черен уикенд – множество от търговците запазват отстъпките си, като те скоро ще се слеят с коледните намаления.

 

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД

Категории

Времето

Анкети

Ще се ваксинирате ли срещу коронавирус?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...