Новини Пловдив Прес » България » С 25% по-високи сметки за парно ще плащаме тази зима
България Важно

С 25% по-високи сметки за парно ще плащаме тази зима

С 25% по-скъпи сметки за парно ще плащаме тази зима в сравнение с предишния отоплителен сезон. Това предупреди  пред БНР експертът Васил Николов.

„Ако консумирате една единица топлинна енергия тази година, ще платите с около ¼ повече, отколкото миналата година. Ако миналата година сте платили примерно за тази една единица около 90 лв., сега ще платите около 115 или 112 лв., в зависимост от различните топлофикации. Това са примерни суми, само сравнението на парите не е съвсем коректно“, каза Николов.

Хора се оплакват от драстично увеличение на парите, които дават за топла вода. Николов коментира, че това може да е сигнал за сериозен теч в сградата по тръбите след измервателните устройства: „Тоест, тази вода е била затоплена, излива се и .. след което идва сметката“.

При силно завишените сметки на индивидуалните потребители една от най-честите грешки се дължи на невярно отчитане на водомера при годишното засичане „Развален водомер, който отчита по-голяма консумация от реалната, също се случва, но и примерно объркват 1 и 7 или 3 и 8… Няколко десетки кубически метра вода в повече, когато се отчитат, сметките нарастват осезаемо . Служителите на топлинните счетоводители правят огромен брой проверки и грешките при записване на показанията на хартия и въвеждането в компютри са относително малък процент, изтъкна експертът.

Той призова,  когато са годишните отчитания хората да погледнат какво са записали и под какво се подписват. „Това ще спести ходене, писане на жалби, нерви, време. Във високите блокове топлата вода се доставя чрез циркулационна помпа. Ако тя не е изправна, е необходимо хората да източват водата по-дълго, а това допълнително утежнява сметките, предупреди той.

От доста години абонатните станции почти навсякъде са модернизирани и след въвеждането на топломери в апартаментите не могат да се реализират допълнителни икономии от регулирането на температурите в тях. В станцията температурата на водата трябва да е над 55 градуса.

Експертът коментира също, че сметките за общи части нарастват, тъй като много хора се отказват от отоплението. Те плащат през зимата по-малко, отколкото са ползвали, а съседите им – повече, но когато дойдат изравнителните сметки става обратното.

 

Коментари

Коментари

VisVitalis

Категории

Харесайте ни в Facebook

Facebook Pagelike Widget
Хотел-ресторант Одеон VisVitalis

Времето

Анкети

Парк или Ритейл парк да има върху 20 дка в Западен зад новата църква?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...
Close
error: Правата запазени!