Майонеза Краси
Новини от Пловдив » България » С 25% по-високи сметки за парно ще плащаме тази зима
България Важно

С 25% по-високи сметки за парно ще плащаме тази зима

Архив

С 25% по-скъпи сметки за парно ще плащаме тази зима в сравнение с предишния отоплителен сезон. Това предупреди  пред БНР експертът Васил Николов.

„Ако консумирате една единица топлинна енергия тази година, ще платите с около ¼ повече, отколкото миналата година. Ако миналата година сте платили примерно за тази една единица около 90 лв., сега ще платите около 115 или 112 лв., в зависимост от различните топлофикации. Това са примерни суми, само сравнението на парите не е съвсем коректно“, каза Николов.

Хора се оплакват от драстично увеличение на парите, които дават за топла вода. Николов коментира, че това може да е сигнал за сериозен теч в сградата по тръбите след измервателните устройства: „Тоест, тази вода е била затоплена, излива се и .. след което идва сметката“.

При силно завишените сметки на индивидуалните потребители една от най-честите грешки се дължи на невярно отчитане на водомера при годишното засичане „Развален водомер, който отчита по-голяма консумация от реалната, също се случва, но и примерно объркват 1 и 7 или 3 и 8… Няколко десетки кубически метра вода в повече, когато се отчитат, сметките нарастват осезаемо . Служителите на топлинните счетоводители правят огромен брой проверки и грешките при записване на показанията на хартия и въвеждането в компютри са относително малък процент, изтъкна експертът.

Той призова,  когато са годишните отчитания хората да погледнат какво са записали и под какво се подписват. „Това ще спести ходене, писане на жалби, нерви, време. Във високите блокове топлата вода се доставя чрез циркулационна помпа. Ако тя не е изправна, е необходимо хората да източват водата по-дълго, а това допълнително утежнява сметките, предупреди той.

От доста години абонатните станции почти навсякъде са модернизирани и след въвеждането на топломери в апартаментите не могат да се реализират допълнителни икономии от регулирането на температурите в тях. В станцията температурата на водата трябва да е над 55 градуса.

Експертът коментира също, че сметките за общи части нарастват, тъй като много хора се отказват от отоплението. Те плащат през зимата по-малко, отколкото са ползвали, а съседите им – повече, но когато дойдат изравнителните сметки става обратното.

 

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България

Категории

Времето

Защо „умря“ ремонтът на Околовръстното шосе на Пловдив?

  • Защото бившата власт, начело с ГЕРБ, заложи капан и парите за ремонти на пътища свършиха 40%
  • Защото този обект не е приоритет на новото правителство и няма да бъде финансиран скоро, както стана със свлачището над Храбрино 30%
  • Защото свършиха парите в държавата 19%
  • Въпросът е манипулация. Пловдивските депутати ще направят всичко възможно този обект да бъде финансиран с приоритет, защото е важен за развитието на Пловдив и региона. 7%
  • Заради рязкото поскъпване на строителните материали и войната в Украйна 4%
  • Не ме интересува, аз не карам по Околовръстното. 1%

Начална дата: 11.04.2022 @ 10:16 | Крайна дата: 11.05.2022 @ 10:16

Зареждане ... Зареждане ...