Quantcast
Новини Пловдив » България » ГДБОП иззе криптовалута за 3 млн. долара от компютърни измамници
България

ГДБОП иззе криптовалута за 3 млн. долара от компютърни измамници

Специализираната прокуратура и ГДБОП разкриха група за компютърни измами, като e „иззета“ и криптовалута за около 3 милиона долара – около 5 млн. лева при претърсвания на компютри, ползвани от разследвани българи.

Повдигнати са обвинения на трима души, след като на 22 ноември са иззети ползвани от тях компютри и флашпамети, хардуерни портфейли, тефтери с данни за множество акаунти на съществуващи и несъществуващи физически лица, които са използвани в незаконната схема за придобиване на криптовалута. Иззет е и лек автомобил на стойност 60 000 лв., купен с пари от престъпната дейност.

Открити са също множество цифрови комбинации – кодове за достъп до конкретни платформи, предлагащи услуги за съхранение и придобиване на криптовалута, както и за достъп до хардуерни портфейли (места за съхранение на криптовалута).

Тримата обвинени са действали изключително професионално и конспиративно. Използвали са иновативни механизми, специализирани софтуери и най-вече, високи компютърни познания в областта на търговията с криптовалута.

Двама от обвинените са с мерки за неотклонение „Здържане под стража“, а третият е с „Парична гаранция“ от 50 000 лева. На този етап повече информация не може да бъде предоставяна. Образуваното в края на юни 2018 г. досъдебно производство по случая и резултатите от разследването нямат аналог както в България, така и в Европа.

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД
Мусала Софт

Категории

Времето

Анкети

Очаквате ли предсрочни парламентарни избори скоро?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...