Quantcast
Новини Пловдив » България » Национална стратегия за единение предлагат учени, бизнесмени и политици
България Важно Политика

Национална стратегия за единение предлагат учени, бизнесмени и политици

Академик Стефан Воденичаров
Академик Стефан Воденичаров

Всенародно допитване за приемане на национална стратегия за единение. Това предложиха участниците в Националния сбор за единение на българите. Форумът беше организиран днес в Народния театър „Иван Вазов“ от Сдружение „Единение“, което обединява учени, бизнесмени, общественици и интелектуалци, както и 32 граждански организации.  Председател е академик Стефан Воденичаров.

Сред гостите бяха академиците Георги Марков, Антон Дончев, Благовест Сендов, Юлиан Ревалски, член-кореспондентът на БАН Иван Гранитски, професорите Любен Тотев и Михаил Неделчев, бизнесмените Радосвет Радев и Красимир Дачев, основателят на КТ „Подкрепа“ Константин Тренчев, журналистите Иван Гарелов и Лияна Панделиева, бившият депутат от БСП Красимир Премянов и редица други представители на политическата, интелектуална и бизнес палитра на българското общество.

Стратегията за единение предлага:  да се инкриминира насаждането на остра конфронтация в обществото, да се изключат от обществения и политическия живот носителите на корупция и грабителство, да има наказателна отговорност и обществена нетърпимост към „крадците на народното богатство“ и законова конфискация на заграбеното, както и лустрация на политиците на всички нива, обогатили се от престоя си във властта.

Бизнесменът Красимир Дачев подчерта, че инициативата за единение е дългосрочен проект и не е свързана с президента или политическите партии. Академик Стефан Воденичаров обясни, че инициативата няма политически цели.

„Стане ли партия, единение няма да има и ние цялата тази идея ще вземем да я опропастим. Това ще бъде едно движение без никакви партийни цели“, каза той по време на форума, проведен в понеделник в Народния театър.

Националният сбор предлага допитване през 2019 г. Настоява да се организира и всенародно обсъждане на документа на български учени, индустриалци и общественици „Възгледи на националните цели и приоритети за устойчиво развитие на България“. През 2019 г. тези документи да бъдат връчени на Народното събрание, което да приеме национална стратегия за развитие на България, реши още съборът.

Предвижда се стратегията да включва дългосрочни мерки за спиране на демографската криза, стимулиране на възпитанието на децата, качествено образование, грижи за българската наука и култура, борба с бедността чрез премахване на бюрократичните спънки и подкрепа за стопанската инициатива, достатъчно средства за ефективната дейност на органите на сигурността и армията, независима от политиците съдебна система, достойна и съобразена с българските национални интереси външна политика.

В стратегията трябва да се предвиди и въвеждане на конституционно изискване важните за страната закони и решения да се приемат с квалифицирано мнозинство от народните представители, както и да се въведе институтът на индивидуалната конституционна жалба. Законово ограничаване на престоя във властта на всички нива за не повече от два пълни мандата, качествено и достъпно здравеопазване са сред другите цели, които според участниците в сбора трябва да бъдат включени в стратегията.

Сборът предлага да се създаде и Съвет на старейшините, съставен от хора с безспорно признание и авторитет, който да е коректив на всяка власт като „издига глас срещу всяка несправедливост“. Съветът трябва да е гарант за спазването на свободата на словото и за осигуряването на обществения интерес.

Привържениците на единението предлагат да се създаде Институт за национална памет, който да направи исторически обективна оценка на дейността и архивите на Държавна сигурност от 1925 г. до сега. В Института да се включи и дейността на Комисията по досиетата. Според авторите, това ще бъде съществена стъпка към национално помирение. Ние разбираме единението не като помирение по отношение на историческите събития и факти, а като обединение около общи цели и приоритети за бъдещето развитие и просперитет на България, заявяват от инициативата.

Никога в своята история родината не е била изправена пред такива предизвикателства. На нас ни трябва единение и толерантност. Нацията е силна, когато е единна. Ние разбираме единението не като помирение по отношение на историческите събития и факти, а като обединение около общи цели и приоритети за бъдещето развитие и просперитет на България, заяви още Воденичаров. Заяви, че промените преди три десетилетия са дали надежда, но днес обществото е разочаровано от неуспехите и ограбванията. Припомни, че страната са напуснали близо 2 млн. души, а още 1 млн. между 18 и 65 г. искат да напуснат страната.

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД

Категории

Времето

Анкети

Ще се ваксинирате ли срещу коронавирус?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...