Quantcast
Новини Пловдив » Култура » Пловдив 2019 » Чакаме 1000 гости за откриването на Европейска столица
Важно Градът Култура Пловдив 2019

Чакаме 1000 гости за откриването на Европейска столица

Затварят бул. “ Цар Борис Трети“ от 27 декември за построяването на специална сцена с  кула

Галина ГЕОРГИЕВА

Над 1000 гости от Европа и България са поканени в Пловдив за официалното откриване на Европейска столица на културата. Церемонията ще бъде на 12 януари 2019 година. „ Ще дойдат председателят на ЕНП Жени Дорис Пак, реч ще държи и зам.-председателят на Европейската комисия Франс Тимерманс. Премиерът Бойко Борисов и президентът Румен Радев, всички председатели на групи в парламента и всички министъри са поканени. Чакаме потвърждения и до 10 дни ще знаем кои гости ще пристигнат в Пловдив и кои ще искат нощувки. Изпратили сме 700 покани в Европа, става въпрос за побратимени градове, за хора, които са работили в Европейската комисия“, обясни пред ПловдивПрес кметът Иван Тотев.

Той припомни, че от 27 декември част от бул. „Цар Борис Трети Обединител“ ще бъде затворен.
Там ще бъде изградена голяма сцена с кула, подобна на Вавилонската, както и два подиума с дължина от 125 метра. Движението по булеварда ще е спряно за 20 дни.

„Нека хората да знаят и да планират пътуванията си през централна градска част, няма как да го избегнем. В момента тече и подготовката за допълнителната програма. В квартал „Капана“ ще е има сцена, на площад „Централен“ ще се обособят 600 квадратни метра затворена площ, където ще покажем храни и напитки на пловдивските ресторантьори“, допълни Иван Тотев.

Официалната церемония ще бъде един час и ще се предава по БНТ.

Кметът разказа и за посещението си в холандския град Леуварден – Европейската столица на културата през 2018-та година. В събота на тържествена церемония там Пловдив и Матера приеха щафетата на Европейска столица на културата.

„Пловдив получи специално отношение“, похвали се градоначалникът. Той показа скулптурата – символ, която домакините са подарили на Пловдив. Изработена е от местни художници и има послания на различни езици. На български е написана думата „Емоция“.

Още по темата

Вдигат 25-метрова кула за откриването на Европейска столица на културата

Затварят бул. „Цар Борис Трети“ на 27 декември заради Европейска столица на културата

 

 

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД

Категории

Времето

Анкети

Очаквате ли предсрочни парламентарни избори скоро?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...