Новини Пловдив Прес » Пловдив » В УХТ имало схема: Защо да се мъчиш да учиш, като може да си платиш
Пловдив Съд и Прокуратура

В УХТ имало схема: Защо да се мъчиш да учиш, като може да си платиш

Ваня ДРАГАНОВА

Защо да се мъчиш да учиш и да ходиш да те изпитват, като може да си платиш?“ Тази реплика чул студентът в Универитета по хранителни технологии Боян Атанасов от колегата си Васил Христов, след като му се оплакал, че за пореден път е скъсан и има 5-6 невзети изпита. Два от тях – по „Съпротивление на материалите“ и „Механика – втора част“, били при проф. Симеон Василев, подсъдим, че е взел подкуп от 600 лв., за да даде изпитите на Боян Атанасов.

След този разговор с Христов Атанасов се съгласил да си плати, като му било обяснено, че трябва да подготви по две теми за всеки изпит и да ги даде заедно с парите и студентската си книжка. „Нататък какво е ставало по веригата, не знам. Васил ми каза, че има хора, които ще уредят всичко“, разказа Боян Атанасов пред Пловдивския окръжен съд. Той е студентът, разказал за схемата на председателя на Студентския съвет Иво Финков, който на свой ред го завел при ректора Кольо Динков. „Ректорът каза, че това е невъзможна практика“, каза още студентът. След това Кольо Динков подал сигнал в Икономическа полиция и няколко дни по-късно Боян бил извикан там. Занесъл подготвените теми, студентската си книжка и 600 лв. в банкноти по 50, които Иво Финков му бил дал назаем. Полицаите описали всяка банкнота и я снимали, после върнали всичко на Боян и той предал темите, книжката си и парите на Васил Христов. Това се случило ден преди на 15 май м. г. проф. Симеон Василев да бъде арестуван заедно с колегата си Николай Банков. Банков също с е обвинение, че е давал изпити срещу пари, но по отделно дело. В казуса на Банков съдът намери пропуски в обвинителния акт и го върна на прокуратурата да го коригира.

Проф. Симеон Василев не се признава за виновен и ще дава обяснения на по-късен етап от процеса. Същото важи и за обвинените за негови помагачи и посредници при получаването на подкупа – Димитър Димитров и Петьо Колев.

Още по темата

Четирима посредници за подкупа в УХТ, само двама от тях са подсъдими
Тръгва делото срещу обвинения в подкуп проф. Симеон Василев от УХТ
Проф. Банков от УХТ с обвинение за „суетен“ изпит

Коментари

Коментари

VisVitalis

Категории

Харесайте ни в Facebook

Facebook Pagelike Widget
Хотел-ресторант Одеон VisVitalis

Времето

Анкети

Парк или Ритейл парк да има върху 20 дка в Западен зад новата църква?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...
Close
error: Правата запазени!