Майонеза Краси
Новини от Пловдив » България » Протест на енергетици и миньори от „Марица Изток“ блокира центъра на София
България

Протест на енергетици и миньори от „Марица Изток“ блокира центъра на София

ДА ПОМОГНЕМ НА СЕЛО ТРИЛИСТНИК!

Протест на миньори и енергетици от Мини „Марица Изток“ и ТЕЦ „Марица Изток 2“ блокира центъра на София. Хората искат държавата да им гарантира работата в комплекса. Протестиращите се опасяват, че заради ограниченията на допустимото замърсяване с въглеродни емисии ще останат без работа.

Това е втората подобна проява, след като предишния ден демонстрация имаше в Раднево и на място енергийният министър Теменужка Петкова ги увери, че двете дружества ще продължат да работят и съкращения в тях няма да има. Цената за това за пореден път се поема от собственика на мините и въглищната централа „Български енергиен холдинг“, който за трета година купува въглеродните мисии за енергийната мощност, за да може тя да работи при сегашните екопараметри. Холдингът е закупил четвърт от необходимите парникови квоти, а на по-късен етап ще плати и за останалото количество.

Около хиляда души, организирани от двата синдиката КТ „Подкрепа“ и КНСБ и докарани с автобуси в столицата, блокираха движението по булевард „Цар Освободител“ и ул. „Раковски“. Шествието им се отправи към Представителството на Европейската комисия, тъй като недоволството им е свързано с влизащите в сила от 2021 г. нови изисквания за пречистване на изхвърляните от въглищните централи емисии във въздуха. Ако не бъдат постигнати, ТЕЦ „Марица Изток 2“ трябва да спре работа, което ще се отрази и върху мините, които захранват мощността с въглища. Петкова обаче увери, че централата ще получи безсрочно изключение от екоизискванията и ще продължи да работи.

„Ако повелята на Европа бъде изпълнена, България ще остане без ток, а 150 000 души в бранша без работа”, каза Димитър Манолов от КТ „Подкрепа”. „Ще защитаваме работните си места и независимата енергетика до последно! Това е нашата алтернатива! Искаме безопасни условия на труд, цена на въглища и достойно заплащане!”, заявиха протестиращите.

Те издигнаха плакати „КЕВР отговори ще има ли ток и на какви цени”, „Регулатори или предатели”, „МОСВ, не мълчи, а задълженията си към енергетиката изпълни”.

Държавният глава Румен Радев също коментира темата. В свой пост във Facebook той сподели, че България подкрепя споразуменията за климата и за опазването на околната среда, но същевременно мерките следва да се запазят в рамките на постигнатите вече договорености. Радев заяви, че България не може да допусне загуба на конкурентоспособност в енергетиката.

За петък е предвидена среща на синдикатите с президента Румен Радев, от когото ще търсят защита на интересите на въглищния бизнес по време на предстоящата в началото на декември в Катовице среща по прилагането на споразумението за борба с климатичните промени от Париж.

 

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България

Архив по дни

Архив по седмици

Архив по месеци

Архив по години

Категории

Времето

Да има ли ограничение от 3 часа за паркиране на коли на инвалиди в Синя зона?

  • Колите на общината, държавни институции, съд и прокуратура и частни компании също да паркират с ограничение от 3 часа. 38%
  • Не, това е несправедливо ограничение и трябва да бъде отменено. 36%
  • Да, местата със знак Д21-Инвалид ще могат да се ползват от повече хора. 18%
  • Не ме интересува, нямам кола. 6%
  • Три часа ограничение да има и за електромобилите, особено за колите под наем SPARK. 3%

Начална дата: 09.08.2022 @ 14:44 | Крайна дата: 09.09.2022 @ 14:44

Зареждане ... Зареждане ...