Новини Пловдив » Образование » ВИДЕО и СНИМКИ Американският посланик резна лентата на ОУ „Душо Хаджидеков“
Образование Пловдив

ВИДЕО и СНИМКИ Американският посланик резна лентата на ОУ „Душо Хаджидеков“

Галина ГЕОРГИЕВА

Посланикът на САЩ в България Ерик Рубин, зам.-кметът на Пловдив Стефан Стоянов и директорът на ОУ „Душо Хаджидеков“ Сузана Джанекова прерязаха лентата на ремонтираната сграда на училището. Мащабният ремонт на школото беше реализиран, благодарение на Посолството на САЩ, което даде 94 000 долара. Повече от половин час продължи официалната церемония в двора на училището. Учениците бяха строени в две редици минути преди началото и оживено коментираха предстоящото събитие. Въпреки студът навън, две момичета само по ризи дълго време стояха с пита и мед в ръце и чакаха гостите.

Американският посланик дойде минути преди официалната церемония, придружен от полковник Шанън Джонсън- старши военен представител и военно аташе на Американското посолство у нас и  Мат Хагенгрубер- аташе по културните и образователните въпроси към Посолството на САЩ. Те бяха посрещнати от настоящия директор Сузана Джанекова и предшественика й Георги Стефанов. Гостите отчупиха по парченце от питата, а един от тях възкликна на български: „Вкусно“.

Зам.-кметът Стефан Стоянов благодари на Посолството на САЩ за финансовата помощ и похвали учениците и учителите, които постигат високи резултати в образованието.

„ Когато инвестираме в едно училище, инвестираме не само в децата на България, но и в бъдещето на страната. Гордея се с партньорството между България и САЩ и с многото проекти, реализирани благодарение на посолството на САЩ. С икономическо сътрудничество, съвместно военно сътрудничество и проекти за хамунитарна помощ, като този в ОУ „Душо Хаджидеков“, нашето партньорство укрепва с всеки ден. Проектът за реновация на училището се случва не само благодарение на инвестиция от 94 000 долара, но и на ентусиазма и упорития труд на много хора. Благодарение на нашите общи инвестиции тази сграда, която е на 148 години, изглежда по нов начин, има модерна електрическа инсталация и инфраструктура. Така ще може да служи още 148 години на децата на Пловдив“, каза в словото си посланик Ерик Рубин.

Директорът на ОУ „Душо Хаджидеков“ Сузана Джанекова заяви, че даряването на средства за нуждите на образованието е жест, достоен за уважение. „Особено, когато се отнася за друг народ и друга държава.  Това което посолството на САЩ направи за нашето училище е не само материалната помощ, но ни даде урок за приятелство, благородство и дружба между двата народа. Благодарим ви. Вие показахте, че когато искаме да направим добро, граници няма“, обърна се към американските гости Джанекова.

След официалните слова учениците изнесоха кратка музикална програма със стихове и песни предимно на английски език, а гостите разгледаха обновената сграда.

 

ОУ „Душо Хаджидеков“ е едно от най-старите в Пловдив, в което учат 883 деца от 1 до 7 клас. Съвместният проект на Община Пловдив и посолството на САЩ за реновиране на училището се финнасира по Програмата за хуманитарна помощ на отдела за военносътрудничество. От 2010 година досега по тази програма са инвестирани над 6 млн. долара в 60 различни хуманитарни проекта. Последните са : новоизградено триетажно крило в детска градина „Детелина“ в Поморие, обновени Дневен център за младежи с увреждания и Център за специализирана образователна подкрепа в Бургас, детски площадки и игрови съоръжения на детските градини „Ален мак“ и „Бриз“ във Варна.

Коментари

Коментари

Категории

Харесайте ни в Facebook

Facebook Pagelike Widget

Времето

Анкети

Ще отидете ли на море в Гърция?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...
Close