Новини Пловдив Прес » Свят » Погром в Париж след протеста на „жълтите жилетки”
Свят

Погром в Париж след протеста на „жълтите жилетки”

Снимки: ЕРА

Протестът на «Жълтите жилетки» в Париж прерасна в погром тази нощ. Изпотрошени бяха полицейски автомобили, счупени витрини на магазини и банки. Органите на реда използваха сълзотворен газ и гумени куршуми, за да разпръснат демонстрантите.

Около 110 души, сред които 17 представители на силите за сигурност, са ранени. Един човек е в критично състояние, след като върху него паднала вратата на градините на Тюйлери, която не е издържала на натиска на агресивната тълпа. Арестуваните са близо 300, съобщи Нова.

Според министъра на вътрешните работи се е наложило пожарникарите да гасят 187 пожара из целия град, не само по улиците, но и в сградите. Регистрирани са шест случая на атаки срещу частни домове от страна на хулигани. От един от полицейските бусове протестиращи откраднали автоматична карабина.

Извършени са грабежи в магазини с облекло и техника, както и в козметични салони и аптеки. Според министъра на вътрешните работи се е наложило пожарникарите да погасяват 187 пожара из целия град, не само по улиците, но и в сградите. Според него са регистрирани шест случая на атаки срещу частни домове от страна на хулиганите.

Въпреки това, с най-войнствена риторика се отличават случаите на оскверняване на културни и исторически паметници: Триумфалната арка, близо до която през по-голямата част на деня протичаха сблъсъци между полицията и хулиганите, ще бъде затворена до отстраняване на щетите, причинени отвън и отвътре, където вандали унищожиха музейната експозиция и разбиха статуи. Освен това, според министъра на вътрешните работи, вандали са осквернили и сградата на Пантеона, където са положени тленните останки на видни френски личности от края на ХVIII век, както и сградата на кметството на Париж.

В същото време привържениците на мирния протест на движението на „жълтите жилетки“, което се роди в знак на протест срещу увеличаването на цените на горивата и на данъците, които мирно протестираха, все пак успяха да стигнат до Шанз-Елизе. Според информация на вестник „Фигаро“, по обяд, около 200 души, идващи от различни части на страната, са се събрали от вътрешната страна на полицейските заграждения, преминали са по световноизвестната търговска улица, носейки банери и издигайки лозунгите на движението. Някои от тях, в ефира на националните телевизионни канали, осъдиха насилието срещу полицията от страна на протестиращите извън кордона.

Френският президент Еманюел Макрон осъди насилието с коментара, че „никоя кауза не оправдава силите на реда да бъдат атакувани, магазините – разграбвани, минувачи и журналисти – заплашвани.

Коментари

Коментари

VisVitalis

Категории

Харесайте ни в Facebook

Facebook Pagelike Widget
Хотел-ресторант Одеон VisVitalis

Времето

Анкети

Парк или Ритейл парк да има върху 20 дка в Западен зад новата църква?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...
Close
error: Правата запазени!