Майонеза Краси
Новини от Пловдив » Образование » Откриха в Техническия учебна лаборатория „Роботика и Автоматика“
Образование Пловдив

Откриха в Техническия учебна лаборатория „Роботика и Автоматика“

ДА ПОМОГНЕМ НА СЕЛО ТРИЛИСТНИК!

Галина ГЕОРГИЕВА

Роботи, които могат да сортират детайли, да ги преместват, да полагат лепило за слепване на части и да ги слагат в палети. Това са само част от функциите, които машините извършват в нова учебна лаборатория „Роботика и Автоматика“ в Техническия университет – София, филиал Пловдив. Базата беше открита днес от кмета на Пловдив Иван Тотев, директора на висшето училище проф. Въльо Николов, изпълнителния директор на „Ехнатон България“ АД Симеон Илински и Лукаш Сендечки- маркетинг мениджър на Mitsubishi Electric Europe B.V. (Sp. z o.o.), клон Полша.

От началото на декември студентите от специалностите „Автоматика, информационна и управляваща техника“, „Мехатроника“ и „Индустриално инженерство“  ще се обучават да програмират промишлени роботи и да работят с най-модерните индустриални технологии, като системи за машинно зрение, серво-системи, e-F@actory, SCADA и други.

„Инвестициите в обновяване и модернизиране на лабораторната база на университета са едни от най-ефективните, водещи до повишаване качеството на подготовка на инженерните кадри. Те са само част от сътрудничеството между бизнеса и нашия университет“, посочи проф. Въльо Николов. Той благодари на партньорите си за оборудването на лабораторията. „ Така ще обучим студенти, докторанти и колеги преподаватели, а целта е да бъдем все по-успешни и конкурентни на световния пазар“, каза директорът на Техническия университет.

Лабораторията по роботика и автоматика е оборудвана с най-съвременните технологии в автоматизацията. Тя е изградена по инициатива на ТУ – София, филиал Пловдив и българската инженерингова компания „Ехнатон България“,  в партньорство с „Мицубиши Електрик“.

„Студентите още на студентската скамейка ще се докоснат до модерните технологии в областта на автоматизацията. Роботиката и автоматиката са в основата на модерната икономика. Поради този факт подкрепихме инициативата на ТУ. Надявам се българските студенти, изполвайки тази лаборатория, да добият увереност, че знаят и могат“, каза инж. Симеон Илински – изпълнителен директор на „Ехнатон България“. Иновативната компания има 20-годишен опит в автоматизацията, проектирането и производството на технологии и оборудване за промишлеността. “ Тази лаборатория отговаря на нашето разбиране за ефективно сътрудничество между бизнеса и образованието – не да подкрепим един, а да дадем шанс на всички млади инженери и специалисти, които се обучават тук, да получат знанието и възможността да променят средата и профила на икономиката в България“, допълни Симеон Илински.

Лукаш Сендечки- маркетинг мениджър на Mitsubishi Electric Europe B.V. (Sp. z o.o.), клон Полша посочи, че е инвестицията в младите инженери е изключително важна, защото дава възможност те градят кариера в чужбина.

Да намерят своето бъдеще не зад граница, а в Пловдив и региона пожела на студентите, които ще се обучават в лабораторията кметът Иван Тотев. „ Техническите специалности са високоплатени и се опитваме да ги популяризираме в училища и унивеститети. Убеден съм, че оттук ще излязат прекрасни специалисти,“ заяви градоначалникът.

Това е втора лаборатория в рамките на последните 5 години в Техническия университет. Проф. д-р инж. Андон Топалов от Катедра „Системи за управление“ обясни, че в лаборатория „Роботика и Автоматика“ машините са свързани с интернет. В базата ще се обучават и инженери от индустриалните прпедприятия , които искат да си повишат знанията и квалификацията. Единият робът е нов като производство, а другият е стар, който е осъвременен с нова работна маса, има прибавена система за компютърно зрение. Роботът ще може в движение да взима детайла и да изчислява скоростта им на движение, да ги слага в палети. Вече има пет дипломанта, които с нетърпение чакат да започнат работа върху тази техника. Лабораторията е и една от шесте на Клъстъра по мехатроника и автоматизация, за да има пряка връзка между обучението на студентите и индустрията. Имаме възможност да правим директни предавания и лекции от предприятията, където се демонстрира даден технологичен проблем или автоматизация“, каза проф. д-р инж. Андон Топалов.

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България

Архив по дни

Архив по седмици

Архив по месеци

Архив по години

Категории

Времето

Одобрявате ли пробива под Водната палата?

  • Не, проектът унищожава част от крайбрежния парк на река Марица, прекъсва велоалеите и тротоара, заплашва основите на съседните къщи и на моста за панаира 45%
  • Да, този проект е нужен, защото трафикът се разраства, а пътят за регулиране на движението в големите градове са кръстовища на две нива. 31%
  • Първо да подложим проекта на голямо общоградско обсъждане и тогава ще преценя 10%
  • Проблемът не е транспортен, а политически и всяка от страните се стреми да извлече дивиденти 8%
  • Не ме интересува 7%

Начална дата: 26.10.2022 @ 10:27 | Крайна дата: 26.11.2022 @ 11:00

Зареждане ... Зареждане ...