Новини Пловдив Прес » Образование » АМТИИ ще носи името на основателя си проф. Асен Диамандиев
Образование Пловдив

АМТИИ ще носи името на основателя си проф. Асен Диамандиев

Ваня ДРАГАНОВА

Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство ще носи името на своя основател проф. Асен Диамандиев. Идеята е одобрена на заседание на Академичния съвет на висшето училище на 26 октомви  т. г., а предложението е внесено в Министерския съвет от министъра на образованието Красимир Вълчев. След одобрението на правителството преименуването трябва да бъде гласувано и от Народното събрание.

То е знак знак на признание към делото на проф. Диамандиев и неговия принос за академията. Като използва собствения си авторитет, през 1964 година проф. Асен Диамандиев осъществява замисъла си в Пловдив да се открие структура на висше музикално училище със свой облик, първото в страната извънстолично звено за обучение по музика.

Академията започва съществуването си като Музикално-педагогически факултет за подготовка на учители по музика в общообразователните училища към тогавашната Българска държавна консерватория в София от октомври 1964 г. През 1972 г. филиалът на Българската държавна консерватория се преобразува в самостоятелен Висш музикално-педагогически институт – Пловдив, за подготовка на учители по пеене и музика и профил народно пеене и изучаване на народни инструменти. По-късно през 1995 г. става Академия за музикално и танцово изкуство – Пловдив, която през 2004 г. се преименува на Академия за музикално, танцово и изобразително изкуство.

Коментари

Коментари

VisVitalis
Хотел-ресторант Одеон VisVitalis

Категории

Харесайте ни в Facebook

Facebook Pagelike Widget

Времето

Анкети

Парк или Ритейл парк да има върху 20 дка в Западен зад новата църква?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...
Close
error: Правата запазени!