Новини Пловдив Прес » Здраве » Проф. Шишков направи 500-ото заместване на пикочен мехур в УМБАЛ „Пловдив“
Здраве Пловдив

Проф. Шишков направи 500-ото заместване на пикочен мехур в УМБАЛ „Пловдив“

Проф. д-р Димитър Шишков
Проф. д-р Димитър Шишков

В Клиниката по урология на УМБАЛ-Пловдив бе направено 500-ото заместване на пикочен мехур след радикално премахване на органа по повод карцином в напреднал стадий с ниска степен на диференциалност – втора-трета. Новият пикочен мехур се моделира от собствените черва на пациента. Няма център в България, който да е направил толкова много ортотопични замествания, посочи началникът проф. д-р Димитър Шишков и добави, че все по-малко стават лечебните звена , в които се прави такава операция, защото е не само сложна, но и много трудоемка.

Освен с кръглия брой операции, от Клиниката по урология оповестиха, че преживяемостта при над 80% от пациентите е повече от 5 години. Имат и болен, живял 18 години след заместването. Малък е броят на починалите, като повод за фаталния край са сърдечно-съдови заболявания или инсулти. Това ни дава повод да се гордеем, заяви професорът.

Според него опитите да се премахне част от пикочния мехур при напреднал рак водят до чести рецидиви, но ако се прецизират болните, успехът е много голям. Ако след такава операция обемът на пикочния мехур е много намален, може да се уголеми с част от тънкото черво. Същата операция може да се извърши и след лъчелечение, когато органът се сбръчка.

Златният стандарт обаче си остава отстраняване на пикочния мехур, последвано от широка лимфна дисекция и заместване с нов, изработен от тънките черва на пациента. Около 80% от болните след операцията обикновено задържат урината през деня и близо 60 на сто – през нощта.

Най-важното е, че се интегрират обратно в обществото – могат да работят, не ползват катетри и торбички. На практика те не се инвалидизират. Навременно извършената операция води и до значителна продължителност на живота.

Много е добра колаборацията между онкоболниците в Пловдив, София и на територията на цялата страна, които изпращат пациенти за операция в клиниката на УМБАЛ-Пловдив.

Все още има пациенти, които търсят лечение в чужбина, защото така им се внушава от близки и колеги. Преди два месеца имахме случай на болен, който замина за Германия, плати 17 000 евро, но след интервенцията се оказва, че трябва да уринира от корема. Дойде при нас за ортотопично заместване, но му обясних, че вече не е възможно да се направи и ще му се наложи да живее по този начин.
В нашата страна има няколко центъра – в София, Варна и в Пловдив, където работят отлични специалисти. Затова моят съвет към пациентите е да се доверят на българските уролози и да се оперират тук, заключи проф. Шишков.

Коментари

Коментари

VisVitalis

Категории

Харесайте ни в Facebook

Facebook Pagelike Widget
Хотел-ресторант Одеон VisVitalis

Времето

Анкети

Парк или Ритейл парк да има върху 20 дка в Западен зад новата църква?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...
Close
error: Правата запазени!