Новини Пловдив Прес » Политика » Станишев се бори за трети мандат като президент на ПЕС
Политика Свят

Станишев се бори за трети мандат като президент на ПЕС

Лидерът на европейската левица Сергей Станишев ще се бори за трети мандат като президент на ПЕС на предстоящия конгрес в Лисабон. На 7 и 8 декември европейските социалисти се събират в португалската столица, за да изберат нов президент и ръководство на партията. Българският евродепутат е единствен кандидат за поста. Станишев оглави ПЕС през ноември 2011 година, след като предишният лидер Паул Нюруп Расмусен се оттегли по здравословни причини. Тогава той бе лидер на БСП и стана временен председател на европейската левица. На 29 септември 2012 г. Сергей Станишев бе избран за президент на ПЕС и бе преизбран на поста през 2015 г.

На конгреса на ПЕС в петък и събота ще бъдат обсъдени и приети насоките за стартиращата през 2019 г. кампания за европейски избори.  Форумът ще излъчи и общият кандидат на ПЕС за председател на ЕК Франс Тимерманс. Левицата първа от европейските политически семейства посочи своя фаворит за изборната битка догодина.  Конгресът ще приеме и резолюции, които ще са в основата на платформата на ПЕС за европейските избори през 2019 г.

Основен акцент е поставен върху социалното и икономическо развитие на ЕС, подобряването на благосъстоянието на младите хора, ограничаването на неравенствата, засилването на равнопоставеността на половете, стимулирането на демокрацията и върховенството на закона, намаляването на негативните последици от миграцията, както и стимулирането на вътрешнахата кохезия на Съюза и активното му участие в световните процеси.

В заседанията ще вземат участие делегати от партиите-членки, както и членове на Европейската комисия и Европейския парламент, министър-председатели, партийни лидери и активисти, представители на гражданския сектор и журналисти, сред които и: Федерика Могерини, върховен представител на ЕС по въпросите на външните работи и политиката на сигурност; Джоузеф Мускат, премиер на на Малта; Педро Санчес, премиер на Испания; Антонио Коща, премиер на Португалия, Зоран Заев, премиер на Македония и др.

В конгреса ще се включи и Джефри Сакс – водещ американски икономист и политически анализатор.
БСП ще бъде представена от делегация, водена от лидера Корнелия Нинова.

Коментари

Коментари

VisVitalis

Категории

Харесайте ни в Facebook

Facebook Pagelike Widget
Хотел-ресторант Одеон VisVitalis

Времето

Анкети

Парк или Ритейл парк да има върху 20 дка в Западен зад новата църква?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...
Close
error: Правата запазени!