Quantcast
Новини Пловдив » Бизнес » Арестът на финансовата шефка на Huawei разтресе борсите в Азия
Бизнес Свят Технологии

Арестът на финансовата шефка на Huawei разтресе борсите в Азия

Мън Гуанджоу
Мън Гуанджоу

Арестът на Huawei Мън Уанджоу  в Канада по искане на САЩ удари сериозно азиатските пазари, които приключиха днешната сесия на червена територия, съобщава CNBC.

Припомняме, че канадските власти във Ванкувър са арестували на 1 декември Мън Уанджоу, главна финансова директорка на Huawei Technologies Co. по искане на САЩ заради предполагаеми нарушения на санкциите срещу Иран.

„Йената поскъпва. Китай реагира с възмущение на ареста, настоявайки освобождаването на Мън. Това стечение усложнява вече трудните търговски отношения между САЩ и Китай и подобни по-общи опасения се отразяват на настроението“, коментира пред Bloomberg TV Bulgaria новините от деня пазарният коментатор от Bloomberg Хонконг Софи Камарудин.

Новината срина акциите на технологичните компании в Азия, като в това число попадат и книжата на партньорите на Huawei.

Акциите на Samsung поевтиняха с 2,29 на сто, докато тези на Sunny Optical загубиха 5,47% от стойността си. Книжата на AAC Technologies и Chinasoft International поевтиняха съответно с 5,59% и 11,71 на сто.

Японската SoftBank, която през миналата година демонстрира съвместно с Huawei потенциалът на следващото поколение високоскоростен мобилен интернет, също не остана незасегната. Нейните книжа поевтиняха с 4,93 на сто.

Негативното влияние на новината за задържането на Уандзоу не подмина и японския технологичен сектор.

Акциите на Tokyo Electron и Advantest отметнаха съответно 4,54% и 5,30% от стойността си, докато книжата на TDK Corp поевтиняха с 6,64%.

Подобна е ситуацията и при основните тайвански технологични имена – Catcher Technology и Taiwan Semiconductors отбелязаха понижение в стойността на своите акции съответно с 9,89% и 2,52 на сто.

„Разследването на Huawei от страна на американските и канадски власти може да се окаже прелюдия към следващи по-сериозни действия срещи компанията и нейното ръководство“, смятат анализатори от Eurasia Group.

На фона на това събитие японският индекс на сините чипове Nikkei 225 отбеляза спад от 417 пункта, или 1,91%, до 21 501,62 пункта.

На китайските борси континенталният измерител Shanghai Composite отметна 44,62 пункта от стойността си като приключи сесията на ниво от 2605,18 пункта.

Хонконгският показател Hang Seng отчете понижение от 663,30 пункта, или 2,47%, до 26 156,38 пункта.

В Австралия местният бенчмарк ASX 200 се раздели с 0,19% от стойността си като завърши деня на ниво от 5657,70 пункта, с което продължи негативната тенденция от предходната сесия, причинена от тримесечните показатели на брутния вътрешен продукт на страната, които не можаха да оправдаят очакванията на анализаторите.

Южнокорейският индекс Kospi се понижи с 1,55%, или 32,62 пункта, до 2068,69 пункта.

Инвеститорите следяха внимателно и всички събития около подготовката за срещата на членките на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК).

Картелът се събира в своята централа във Виена в четвъртък, за да реши посоката на производствената си политика, като се очаква представителите на страните да гласуват относно предложението на Саудитска Арабия за редуциране на петролното производство с 1,4 млн. барела на ден.

 

Още по темата

Канада арестува финансовата директорка на Huawei по искане на САЩ

NY Times: Русия и Китай подслушват телефони на Тръмп

Доналд Тръмп удари по Китай с мита за 200 милиарда долара

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД

Категории

Времето

Ще променят ли политическата ситуация поредните предсрочни парламентарни избори?

  • Не, в парламента ще влязат същите политически сили и ситуацията ще е орел, рак и щука 38%
  • Да, 47-ият парламент ще успее да излъчи стабилно мнозинство и редовно правителство 26%
  • В парламента ще влязат още малки формации и положението ще стане още по-лошо 19%
  • Не ме интересува, писна ми от избори! 17%

Начална дата: 01.09.2021 @ 17:40 | Крайна дата: 01.10.2021 @ 17:40

Зареждане ... Зареждане ...