Новини Пловдив Прес » Бизнес » ВИДЕО Пловдив задмина София по ръст на заплати в индустрията
Бизнес Важно Градът

ВИДЕО Пловдив задмина София по ръст на заплати в индустрията

Галина ГЕОРГИЕВА

В Пловдив заплатите в индустрията растат много по-бързо, отколкото в София и цялата страна. 9,1% е ръстът на възнагражденията в областта, а в столицата е 7,4%. Средното увеличение за България е 7,5% . „Пловдив е индустриален център на страната, в промишлеността са наети 72 000 души, няма друга област в България с подобни показатели. Данните за София, както и за Варна и Бургас взети заедно, са по-малки. Тук произведената продукция е за 17 млрд.лв. Над 50% от производството е в индустриалните зони“, заяви икономистът от „Индъстри Уоч“ Георги Стоев.

Той представи отчет на Образователно-индустриалния борд за изминалата година. Бордът въведе програма за професионална ориентация и мотивация на ученици от VI и VII клас, а основната цел е увеличаване на интереса към професионалното образование.

Георги Стоев цитира данни от проучвания сред работодателите, които сочат, че заплатите на заетите в производството догодина, ще продължават да растат. Стартовото възнаграждение без бонуси в индустрията в Пловдив ще е от 750 до 1000 лева, а квалифициран работник с опит ще взима 1500 лева.
Според икономиста всеки млад човек, завършил техникум по механотехника може да получава такава заплата, а бонусите са отделно. Това прави Пловдив атрактивен при привличане на работна ръка.

“2 400 души е средният годишен прираст на работна ръка в Пловдив за една година. В София данните сочат 3 600 души. Впечатляващо е, че в Пловдив идват да работят предимно млади хора между 20 и 45 години. Другите градове, които стабилно растат в това отношение са Варна и Бургас, но там са повече възрастни хора.Феноменален ръст на заетостта през 2017 година има в Пловдив – 38 000 души, което е повече от ръста на цяла Северна България. Заетите работници в областта са около 320 000. Работодателите вече променят статериягат си. Ако преди години са мислили, че служителите им цял живот ще работят за тях, то сега осъзнават, че като дойде нов инвеститор започва да „краде“ кадрите им и да ги привлича с по-високи заплати. Искаме да създадем условия сегашните инвеститори да се чувстват комфортно, за да намират заместители веднага при тази бърза динамика“, обясни Георги Стоев.

Кметът Иван Тотев припомни, че Пловдив е един от първите градове, който е създал Образователно-индустриален борд, чиято цел е по-тясно сътрудничество между училищата и бизнеса. „През тази година 168 ученици от шести и седми клас в шест училища имаха възможност да посетят компании в региона, да се запознаят на място с производствата и да се срещнат със специалистите им“, каза градоначалникът.

Анди БГ, Биомашиностроене, БТЛ Индъстрийз, Либхер Хаусгерате Марица и Пролифт са фирмите в региона, които се включиха в проекта. Програмата бе посрещната с огромен интерес от страна на учители и ученици. За участие в програмата се записаха значително по-голям брой ученици от предвиденото.

„Очакванията ни за следващата година са да се запази динамиката на инвестициите в региона. Почти всеки месец се отваря нов завод или идва нова инвестиция. Тази година стартирахме проекти за подкрепа на професионалните гимназии, за да обърнем по-голямо внимание на възможностите за добрата реализация на младите хора, които вече стартират с високи заплати“, заяви заместник-кметът Стефан Стоянов.

„ Тези деца на 13 години и ще бъдат активни участници на пазара на труда след 10 години. Ако сега техните бащи работят в Тракия икономическа зона, то те ще работят в Тракия технологичен парк и първата им работа ще е с вързана с високите технологии“, коментира Георги Стоев.

Както вече ПловдивПрес съобщи, председателят на Тракия икономическа зона Пламен Панчев отчете, че 15 нови компании са развили дейност в ТИЗ само за година, а общата сума на инвестициите наброява 150 млн.евро.

Още по темата

15 нови инвеститори в Тракия икономическа зона, голяма турска компания идва в Пловдив

Коментари

Коментари

VisVitalis

Категории

Харесайте ни в Facebook

Facebook Pagelike Widget
Хотел-ресторант Одеон VisVitalis

Времето

Анкети

Парк или Ритейл парк да има върху 20 дка в Западен зад новата църква?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...
Close
error: Правата запазени!