Новини Пловдив Прес » Бизнес » Канада арестува финансовата директорка на Huawei по искане на САЩ
Бизнес Свят Технологии

Канада арестува финансовата директорка на Huawei по искане на САЩ

Мън Гуанджоу
Мън Гуанджоу

Канадските власти във Ванкувър са арестували главния финансов директор на Huawei Technologies Co. по искане на САЩ заради предполагаеми нарушения на санкциите срещу Иран. Смята се, че това е решителният ход САЩ срещу китайския технологичен гигант, вписва се в търговската война на Вашингтон срещу Пекин, пише The Wall Street Journal.

Говорител на Mинистерството на правосъдието в Канада заяви, че Мън Уанджоу е била арестувана във Ванкувър на 1 декември и ще бъде изправена пред съда за екстрадиция в САЩ. Според говорителя, в петък предстои изслушване за това дали арестуваната мож да бъде пусната от ареста срещу парична гаранция. Мън е дъщеря на основателя на Huawei Рън Зенфей, освен финансов директор, та е и вицепрезидент на технологичния гигант.

Huawei потвърди ареста. Дружеството е получило оскъдна информация за обвиненията срещу Мън и смята, че тя не е направила нищо неправомерно, за да бъде арестувана. Посолството на Китай в Канада остро разкритикува ареста и поиска незабавното освобождаване на мениджъра.

Според вътрешни за разследването източници САЩ разследват Huawei най-малко от 2016 г. заради нарушаване на законите за износ и на санкции. Става дума за твърдения, че Huawei е доставяла продукти от Съединените щати към Иран. Министерството на правосъдието на САЩ отказа да коментира темата.

Арестът се случва в критичен за отношенията между САЩ и Китай момент. Американският президент Доналд Тръмп и китайският президент Си Дзинпин през миналата седмица се споразумяха за временно примирие в рамките на търговския спор, за да преговарят за споразумение. САЩ коментират и други свои притеснения за Китай, вариращи от шпионаж заради кражбата на интелектуална собственост до военната намеса на Пекин в Южнокитайско море.

САЩ предприеха кампания срещу Huawei, която се разглежда като заплаха за националната сигурност на страната заради нейните предполагаеми връзки с китайското правителство и военни. През миналата година Вашингтон предприе поредица от стъпки, за да ограничи бизнеса на Huawei на американска територия, а в последно време стартира извънредна международна авангардна кампания, за да убеди съюзническите държави да въведат подобни пречки.

САЩ настояват за екстрадацията на Мън, за да може тя да се яви във федерален съд в Ню Йорк, твърдят хора, запознати с въпроса.

Говорител на Huawei каза в сряда, че Мън е арестувана на летището по време на престой. „Компанията получи досега много малко информация относно обвиненията и не е запозната с никакво неправомерно отношение от страна на г-жа Мън“, казва той. „Компанията смята, че канадските и американските правни системи в крайна сметка ще достигнат до справедливо заключение“.

Говорителят твърди, че Huawei спазва законите и разпоредбите навсякъде, където работи.

Според информация на Wall Street Journal още от април, Министерството на правосъдието на САЩ е започнало наказателно разследване по сделките на Huawei в Иран, след административни призовки по въпросите, свързани със санкциите, както от страна на Министерството на търговията, така и от службата за контрол на чуждестранните активи на Министерството на финансите.

През 2007 г. Мън работи като секретар на Борда на директорите на Huawei, която е собственик на Skycom Tech, компания в Хонконг с бизнес в Иран.

Американските власти подозират, че Huawei е замесена в нарушения на иранските санкции поне от 2016 г., когато САЩ започнаха да разследват ZTE Corp. – китайски конкурент на Huawei, за подобни твърдения. Търговското министерство публикува вътрешнофирмени документи на ZTE, които доказаха, че компанията е проучила как конкурент, идентифициран само като „F7″, е осъществявал подобен бизнес.

Представител на ZTE не отговори незабавно на искане за коментар от WSJ. Министерствоото на търговията на САЩ наказва през тази година ZTE за нарушаване на условията за уреждане на санкциите – почти спирайки дейността на дружеството в САЩ, след като забрани на американските фирми да продават устройствата му, но след това отстъпи от забраната, след като ZTE се съгласи да плати глоба, да промени управлението си и да финансира екип от американски наблюдатели на дейността на компанията.

Документ от август 2011 г. сочи, че предложението на F7 да придобие американската компания 3Leaf среща отпора на властите във Вашингтон. Това категорично показа, че F7 е Huawei, който се опита да придобие 3Leaf през 2010 г., само за да се оттегли от сделката, след като органът по националната сигурност на САЩ се изказа срещу сделката.

Г-жа Мън е китайски гражданин, която в редица документи използва английското име Кати Мън, преди да го промени преди няколко години на Сабрина Мън. Компанията твърди, че тя се е присъедила към Huawei през 1993 г. и е била на различни длъжности в счетоводните отдели.

„Китай ще гледа на това като на ескалация срещу Huawei и като извънтериториално съдебно преследване“, казва Джеймс Мълвенън, генерален мениджър на подизпълнителя за отбранителния сектор SOS International. „Ще има огромен вътрешен натиск в Китай да я върнем“.

Huawei е най-големият производител в света на оборудване за клетъчни кули, интернет мрежи и свързана телекомуникационна инфраструктура. Компанията е и вторият по брой на продажбите производител на смартфони в света.

В продължение на години Вашингтон твърди, че китайското правителство може да е принудило Huawei да използва хардуера, който продава навсякъде по света, за да шпионира или да прекъсва комуникациите. Американските представители твърдят, че засилват усилията си да ограничат бизнеса на Huawei, докато мобилните оператори се преориентират към 5G – нова безжична технология, която ще свързва много повече елементи – фабрични части, автономни автомобили и предмети от ежедневието, като умни часовници, с интернет. Американците твърдят, че не искат да дадат на Пекин потенциала да се намесва във все по-нарастваща сфера от свързани устройства.

Huawei отдавна заяви, че е компания, притежавана от служителите, която никога не е извършвала шпионаж или саботаж от името на което и да е правителство и че това би застрашило бизнеса й. Компанията твърди, че не поражда по-големи рискове от конкурентите си, тъй като те споделят обща верига за доставки.

Някои от най-близките съюзници на Съединените щати, включително повечето от партньорите от алианса за разузнаване Five Eyes – група, която включва Австралия, Нова Зеландия, Канада и Великобритания, последваха призива на Вашингтон да не позволят на Huawei и ZTE да продават оборудване за 5G мрежи. Австралия забрани през август на Huawei да продава технология за 5G, докато Нова Зеландия блокира през миналата седмица сделка на един от големите си оператори за използването на технология на Huawei. Във Великобритания BT Group PLC заяви в сряда, че премахва оборудването на Huawei от мрежата си, два дни след като британска разузнавателна дирекция постави под въпрос дали страната трябва да използва китайските устройства.

Коментари

Коментари

VisVitalis

Категории

Харесайте ни в Facebook

Facebook Pagelike Widget
Хотел-ресторант Одеон VisVitalis

Времето

Анкети

Парк или Ритейл парк да има върху 20 дка в Западен зад новата църква?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...
Close
error: Правата запазени!