Новини Пловдив Прес » България » Парламентът прие окончателно Закона за личната помощ
България Политика

Парламентът прие окончателно Закона за личната помощ

Депутатите приеха окончателно Закона за личната помощ. Той влиза в сила от януари 2019 г. От години родителите на деца с увреждания настояват за приемането на такъв документ.

По време на дебатите в пленарна зала обаче се стигна до пореден политически скандали. От ГЕРБ попитаха защо при гласуването на този закон отсъства лидерът на БСП Корнелия Нинова. Социалистите им отговориха, че тя си е свършила работата по този закон, тъй като е вносител на законопроекта, и прогнозираха оставка на правителството. От БСП предупредиха, че няма да осигуряват кворум, съобщи bTV.

Законът за личната помощ е в отговор на протестните на майките на деца с увреждания от инициативата „Системата ни убива“. Близо половин година те са на палатков лагер пред парламента с настояване Закон за личната помощ да бъде изработен и приет. Те бяха подкрепени от омбудсмана Мая Манолова.

Манолова и майките се поздравиха за успеха пред парламента. Омбудсманът почерпи с бонбони, а майките – с топъл чай. След това жените вдигнаха палатката пред Народното събрание.

Право на помощ по новия закон ще имат до края на 2020 г. възрастните с 90% и над този процент намалена работоспособност с чужда помощ. Също и децата с над 50% с чужда помощ и с над 90% инвалидност без чужда помощ.

Часовете, за които държавата ще плаща на асистентите, ще зависят от степента на зависимост/затруднения, определена в индивидуалната оценка – от 15 до 168 часа месечно.

Заплатите на личните асистенти ще са: за 2019 г. – една минимална заплата, а след това тя ще се увеличава поетапно. За 2020 г. ще е минималната заплата, умножена по 1,2.

Размерът ѝ ще се увеличава, докато стигне до 1,4 от минималното възнаграждение.

Коментари

Коментари

VisVitalis

Категории

Харесайте ни в Facebook

Facebook Pagelike Widget
Хотел-ресторант Одеон VisVitalis

Времето

Анкети

Парк или Ритейл парк да има върху 20 дка в Западен зад новата църква?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...
Close
error: Правата запазени!