Новини Пловдив Прес » Важно » “Пловдив 2019“ очакват между 50 000 и 80 000 души на откриващото събитие
Важно Градът Култура Пловдив 2019 Посоки

“Пловдив 2019“ очакват между 50 000 и 80 000 души на откриващото събитие

От "Пловдив 2019" се надяват на интерес към откриващото събитие.

Ваня ДРАГАНОВА

Във фондация „Пловдив 2019“ очакват между 50 000 и 80 000 души да присъстват на събитието, с което ще стартира Европейската столица на културата, дори и да се студено. „В Швеция на откриващото събитие беше минус 20 градуса и дойдоха 50 000 души“, даде пример артистичният директор на немската фирма организатор Свен Сьорен Байерн.

Той призова хората да сложат червените си шапки и жълтите си палта и да дойдат на спектакъла, който е под мотото „Всички ние сме цветове“.

Към известния вече факт, че на сцената ще се качат Валя Балканска и Теодосий Спасов, беше прибавена и информацията, че за купона след речите и зарята ще се грижи немският диджей Шилер.

Както ПловдиПрес отдавна писа, церемонията по откриването е поверена на германската фирма „Фейс 7“, на която за концепцията бяха платени 50 000 лв. Самото откриващо събитие ще струва 2,4 млн. лв.

Концепцията е ориентирана към българските традиции и предполага участието на над 200 кукерски състава от Пловдив и региона. В спектакъла освен Валя Балканска и Теодосий Спасов ще се включи и ансамбъл „Тракия“, което прави малко странен фактът, че хореографията е поверена на немски специалист – Лидия Клемент. Впрочем и режисьорът на спектакъла, и техническият ръководител и т. н. са германци.

Сцената ще е тип кула с височина 30 метра, изградена на две нива. До нея ще има два подиума с дължива по 100 метра.

В събитието ще участват ученици от Спортното училище и Сценични кадри, спортисти от клубовете по баскетбол, борба, вдигане на тежести и др., както хора от пенсионерските клубове.

В близките дни се очаква да има подробни указания кои съседни улици ще бъдат превърнати във временни паркинги и откъде ще минава градският транспорт, след като бул. „Цар Борис Трети“ бъде затворен за изграждането на сцената над автомобилния подлез.

Още по темата

Завиват ни с одеяла и шалчета за старта на „Пловдив 2019“
Издирват участници в старта на „Пловдив 2019“ по пенсионерските клубове
Без конкурс: Немска фирма ще похарчи 2,4 милиона за старта на културната столица

Коментари

Коментари

VisVitalis

Категории

Харесайте ни в Facebook

Facebook Pagelike Widget
Хотел-ресторант Одеон VisVitalis

Времето

Анкети

Парк или Ритейл парк да има върху 20 дка в Западен зад новата църква?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...
Close
error: Правата запазени!