Новини Пловдив Прес » Бизнес » 15 нови инвеститори в Тракия икономическа зона, идва и голяма турска компания
Бизнес Пловдив

15 нови инвеститори в Тракия икономическа зона, идва и голяма турска компания

Галина ГЕОРГИЕВА

15 нови компании са развили дейност в Тракия икономическа зона край Пловдив само за година. Общата сума на инвестициите им наброява 150 млн.евро. Това заяви председателят на Тракия икономическа зона Пламен Панчев при представяне на резултатите на Образователно-индустриалния борд през изминалата година.

Той отчете, че годината е изключително успешна за български инвеститори в ТИЗ. „ Ако преди години говорехме за чужди инвестиции, то сега българският бизнес инвестира смело. Това означава, че родните фирми  укрепнаха, а освен това има по-добри пазари и възможности тук. Имаме добро сътрудничество с Турция. Голяма част от турските компании са високотехнологични,  дават и по-високи заплати и предлагат кариерно развитие на кардите си“, коментира Пламен Панчев. Той обяви, че голяма турска компания ще стъпи скоро на пловдивска територия. Преговорите са на финал, а предприятието ще наеме 40 висококвалифицирани работници. Но не пожела да даде повече подробности.

Председателят на Тракия икономическа зона припомни, че ĸoмпaниятa Оdеlо, ĸoятo e чacт oт тypcĸaтa Вауrаktаrlаr Grоuр през следващата година ще започне да произвежда части за Мерцедес в зона Куклен към ТИЗ. У нac ĸoмпaниятa oпepиpa чpeз дъщepнoтo cи дpyжecтвo „oдeлo Фaбpa Бългapия“.
Пламен Панчев подчерта доброто сътрудничество на Тракия икономическа зона с Министерство на икономиката и Българската агенция за инвестиции.

„Две от компаниите добиха А клас инвеститор, което позволи в зона Куклен и зона Марица да се привлекат средства, за да се реализира така желаната от всички инфраструктура. Обсъждаме в Професионалната гимназия по машиностроене да се изгради общежитие, да се изградят по-добри възможности и условия, за да се привлекат и задържат млади хора в професиите, които са необходими на бизнеса. Имаме уверение от страна на държавата да подкрепи идеята. Това е лична инициатива на министъра на икономиката, той подкрепя във всяка индустриална зона да има по едно специализирано професионално училище, което да подготвя кадри“, обясни Панчев.

И даде за пример още една компания, която развива дейност в Куклен –  „Мекалит България“ ЕООД , която през 2012 г. започна производство на пластмасови модули и части като доставчик на световните производители на бяла техника, а от миналата година вече навлезе и в производството на детайли за автомобилостроенето.

„Те също подкрепят тази инициатива, включително и Професионалната гимназия в Куклен. Там ще бъде разположен част от обучителния център, за който Тракия икономическа зона спечели финансиране и ще бъде изграден“, каза Панчев.

На представянето на отчета на Образователно-индустриалният борд присъстваха още кметът Иван Тотев, зам.-кметът Стефан Стоянов и икономистът Георги Стоев. Целта на борда е въвеждане на програма за професионална ориентация и мотивация на ученици от VI и VII клас, както и увеличаване на интереса към професионалното образование.

С какви стартови заплати започват младите специалисти в големите компании в Пловдив и региона и колко души са се регистрирали под тепетата само за година, за да работят тук – четете след малко

Коментари

Коментари

VisVitalis

Категории

Харесайте ни в Facebook

Facebook Pagelike Widget
Хотел-ресторант Одеон VisVitalis

Времето

Анкети

Парк или Ритейл парк да има върху 20 дка в Западен зад новата църква?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...
Close
error: Правата запазени!