Майонеза Краси
Новини от Пловдив » Важно » Румен Христов пред Plovdiv-Press: Народът не прости на СДС за реформите
Важно Интервю Мнения

Румен Христов пред Plovdiv-Press: Народът не прости на СДС за реформите

ДА ПОМОГНЕМ НА СЕЛО ТРИЛИСТНИК!

.Разцеплението в СДС, силното его на лидерите и битката кой да води бащина дружина ни изиграха лоша шега

.Притесненията на десния избирател са, че силите не ни стигат и ако гласуват за нас, ще загубят гласа си. Ще ги убедим, че това няма да се случи 

.Предстои дебат за формата, с който да се явим на избори. Въпросът е не с кого, а зад кои каузи се обединяваме

На 7 декември 1989 година е създаден Съюзът на демократичните сили. Организацията се ръководи от Координационен съвет, за чийто пръв председател е избран Желю Желев, а секретар е Петър Берон. В периода януари – март 1990 г. СДС участва в Кръглата маса, очертала процеса по демократизацията на политическия живот в България. Сред нейните основни решения е свикването на Велико народно събрание, което да изготви и гласува нова конституция на България. През 1990г. СДС се превръща в символ на надеждата на хиляди българи за промяна на политическия режим в България. Проведеният от СДС митинг на Орлов мост през юни 1990 година е може би най-многочисленият протест, организиран някога в България, в подкрепа на дадена политическа партия.

Първият председател на СДС  Желю Желев по-късно става и първият ни демократично избран президент. Вторият син държавен глава е Петър Стоянов. Трима премиери от СДС са управлявали България – Филип Димитров, Стефан Софиянски и Иван Костов.

Председатели на СДС са: Желю Желев (1989 – 1990), Петър Берон (1990), Филип Димитров (1990 – 1994), Иван Костов (1994 – 2001), Екатерина Михайлова (2001 – 2002), Надежда Михайлова (2002 – 2005), Петър Стоянов (2005 – 2007), Пламен Юруков (2007 – 2008), Мартин Димитров (2008 – 2012), Емил Кабаиванов (2012 – 2013), Божидар Лукарски (2013 – 2018) и Румен Христов (от 7 юли 2018 г.).

С новия председател на СДС Румен Христов разговаряме за равносметката от изминалите 29 години, какви грешки допуснаха лидерите на партията и защо автентичната десница не успя да влезе в 44-ото НС, кои са каузите на СДС днес,  с кои партии ще се съюзи на следващите избори, грешка ли беше управлението на ГЕРБ и Реформаторския блок

Интервю на Галина ГЕОРГИЕВА

– 29 години след създаването на СДС каква е равносметката?

-Съюзът на демократичните сили е партия с традиции. Партия, която промени България. Това, което не успя да изпълни и за което ще работим през следващите години, е стандартът на живот на българите. Доходите, които получават голяма част от хората са недостатъчни, стандартът е далеч от средноевропейския. Но благодарение на СДС  България стана член на ЕС и НАТО, не говорим за демократичните завоевания, които бяха постигнати – многопартийната система и приемането на новата конституция, към която сега имаме предложения за промени. Това, което трябва да се направи в момента, е да се работи за повишаване на стандарта на българските граждани.

-Вие сте един от основателите на СДС, кои са най-ярките ви спомени от първите месеци и години, след учредяването на политическата сила?

-Свързването със СДС бе много емоционално. Ние залагахме големи надежди затова, което предстои пред всички нас. Бяхме целеустремени към това, което се опитвахме да постигнем. Затова и изпълвахме площадите. Първите митинги никога няма да се забравят, нито пък да се повторят. Емоцията, която имаше през първите години, не може да бъде забравена. Огромният митинг на Орлов мост в София и митингите по площадите в цялата страна, ораторите, които тогава възпламеняваха публиката. Знаете какви дебати се водеха във Великото народно събрание, но имаше внедрени хора при нас, които опорочиха чистото, идейното, святото, което беше във въжделението на седесарите и на българските граждани.

-Кои са най-големите грешки на лидерите на СДС през годините и защо от могъща политическа сила, която управляваше държавата, се превърна в партия, която не може да прескочи 4% бариера?

-Мъчно ми е, че в парламента са тези, които управляваха 45 години България, които са виновни за няколко икономически катастрофи преди и след 10 ноември, които са наследници на Комунистическата партия. Сега те имат 79 народни представители. А тези, които променихме България, СДС най-вече – не присъства в Народното събрание. Да припомня няколко неща- върнахме земята на над 2,5 милиона собственици, която към днешна дата струва 50 млрд. лева. Направихме го не защото очаквахме, че гражданите ще гласуват за нас, а защото това беше възстановяване на една историческа справедливост. Върнахме собствеността на над 500 хиляди души. Благодарение на СДС българите получиха възможност да пътуват в чужбина, да говорят свободно, да избират свободно и да си върнат собствеността, която беше незаконно отнета. За съжаление не получаваме подкрепа, хората не харесаха разцеплението на СДС. Истината е, че десният избирател и привърженик на СДС и на другите политически сили, които произлязоха от Съюза, е взискателен, индивидуалист, със собствена визия за развитието на държавата и на формацията. Тези хора не ни простиха. Но ние платихме и висока цена за реформите, които проведохме, особено през 1997-2001 година. Тогава в рамките на ОДС проведохме тежки реформи, знаейки много добре, че те няма да бъдат популярни и че гражданите няма да ни простят. Но това е ролята на големия политик, на този, който мисли за държавата и се нагърбва с правенето на реформи. За съжаление тези реформи от 2001 година насам спряха. Този модел на управление трябва да бъде променен. Разделянето на СДС, силното его на лидерите – имаме знакови фигури в дясното, битката кой да води бащина дружина ни изиграха лоша шега.

-Кой носи най-голяма вина за този провал? Иван Костов ли?

-Няма да цитирам имена, това е работа на историците. Когато станах председател на СДС, аз поставих портретите на всички лидери на СДС до този момент. Независимо от това, какви са настроенията в момента в партията към тях, те са част от нашата история. Всички сме ги избирали с надежда, упование, големи очаквания. Някои от тях оправдаха надеждите ни, други – не. Някои продължават да бъдат близки със СДС, други – не. Но те са част от историята. Човешко е да се греши. Все пак нямахме опит, бяхме млади и въпреки всичко постигнахме този епохален преход. Благодарение на СДС ние безкръвно преминахме от комунизъм, от централно планирана и тоталитарна система и икономика, към пазарна икономика и демокрация. Не искам да давам оценка аз, работил съм с всички председатели на СДС и всеки от тях е направил нещо за добруването на България.

-От 5 месеца сте председател на СДС. Изборът ви беше предхождан от скандали, стигна се и до бой. Успокоиха ли се вече страстите?

– Това, което най-много ме радва е, че консолидацията почти сме я постигнали. Работим заедно с моя конкурент за председателското място, както и с останалите колеги. Важното е да продължим напред, защото ни чака много работа.

-Вашите амбиции за партията какви са? Какви ходове трябва да направите, за да остане СДС на политическата сцена? Кои са каузите на партията днес?

– България няма алтернатива, освен да членува в ЕС и в НАТО. Искаме да се задълбочат евроинтеграционните процеси, настояваме и работим за членство на България в Еврозоната и Шенген. Искаме икономиката да работи така, че да акумулира повече доходи, които да остават в населението и фирмите и да подобрим стандарта на живот. Искаме икономическият растеж да се удвои, искаме да намерим съмишленици в лицето на другите партии и да постигнем договорености за следващия 10-годишен период да имаме удвояване на БВП.

-Необратим процес ли е маргинализацията на СДС и старата десница?

-СДС набира инерция. Съвсем скоро бяха съобщени изследвания на  агенция „Сова Харис“, където ние получаваме 10,4% доверие и сме четвъртата партия в България по доверие след ГЕРБ, БСП и ВМРО. Това обаче все още не е вот. Сега цялото предизвикателство пред ръководството на СДС е как това доверие да бъде трансформирано във вот. В момента притесненията на десния избирател са, че силите не ни стигат и ако гласуват за нас, ще загубят гласа си. Ние трябва да направим всичко възможно и да ги убедим, че това няма да се случи или да направим коалиция, която се очаква от нашите избиратели. Тези 500 000 гласа, които са десни и гласуват за нас или не гласуват за никого, да бъдат мобилизирани. Както видяхме на последните избори, разделени, партиите от автентичната десница получиха 300 000 гласа, сега трябва да се борим за мобилизиране на по-голям процент от избирателите, за да постигнем добро представителство в парламента. СДС трябва да присъства в следващото Народно събрание. Ние сме провеждали  реформи, имаме опит и е необходимо да има реформаторско мнозинство в парламента. Стабилността на застоя не ни удовлетворява. Искаме развитие, България трябва да върви напред и да развива своята икономика.

-Задават ли се в следващите месеци предсрочни парламентарни избори?

-Не мога да кажа дали в следващите месеци, но предсрочни избори ще има.  Скандалите, които стават в малката коалиция, се отразяват и на управлението като цяло. Много са скандалите през последната година от една страна, от друга – бюджетът за догодина е неамбициозен. Имаме заложен ръст от 3,7%, който е недостатъчен, имаме отново заложен дефицит в рамките на 0,5%, а кога, ако не сега, когато икономиката в световен мащаб се развива, не натрупаме резерви, защото днес икономиката е добре, но утре може да е в по-тежко състояние. Виждаме, че в последните месеци протестите зачестиха. Много са нещата, които подсказват задаващи се предсрочни избори. Но изборите ги определят българските граждани. Те са тези, които дават и отнемат доверието на политиците.

-Имате амбиции да влизате в парламента, но едва ли сами ще прескочите бариерата. Кои са възможните ви партньори?

-Ще бъда откровен. Желанието за срещи, разговори и търсенето на допирни точки е голямо от наша страна. Нека не забравяме, че СДС е партия с традиции, най-много структури, общински кметове, съветници, селски кметове. Така че имаме опит. Не сме взели окончателно решение, предстоят преговори. Първият вот по календар са евроизборите и ще намерим най-добрата формула, за да се явим и да мобилизираме повече избиратели. Евроизборите са важни от гледна точка на това колко депутати ще успеем да изпратим в ЕНП от България. Виждаме надигащия се краен национализъм в Европа, който трябва да бъде спрян от системна партия, каквато е ЕНП. Разговорите, които сме водили до този момент са на идейна основа с партиите, които са в Демократична България. Със земеделски формации и други десни формации сме в процес на предварителни разговори. Имаме изградена група за консултации, има проведени на по-ниско ниво разговори с представители на патриотични формации. Вариантите са три. Първият е самостоятелно явяване, което е неудачно, защото едва ли ще можем да увеличим много броя на хората, които подкрепят СДС. Другият вариант е консервативно-патриотична формация – подчертавам, че СДС като дясна формация е консервативна и сякаш позабравихме тези черти на СДС – родолюбието, консерватизма и патриотизма. Третият вариант е идейната коалиция, с ДСБ идеологически различия нямаме, през годините сме имали личностни различия. Решението ще се вземе от Националния съвет. Предстои дебат, не бързаме. Искаме да намерим това, което ни обединява. Въпросът е не с кого, а зад кои каузи се обединяваме.

-Позицията ви спрямо ГЕРБ каква ще е?

-СДС е в опозиция. Не присъстваме в парламента, нямаме представители в изпълнителната власт и независимо, че ГЕРБ е член на ЕНП, ние имаме критики по отношение на политиките, които води. Има нужда от промяна на модела на управление.  СДС е в опозиция на това управление. Когато има стъпки в правилна посока, ги отчитаме. Решението за кандидатстване в Еврозоната е много правилна стъпка, но не е навременна.

-Сега сте опозиция, но в предишния мандат управлявахте заедно. Грешка ли беше това управление на ГЕРБ и Реформаторите?

-Минали неща. Направили сме си изводите и поуките. Ако не беше сформирано правителство на ГЕРБ и РБ, щяха да управляват БСП и ДПС, а това нямаше да е добър вариант за България. Свършихме доста неща по време на управлението. Бяха предприети стъпки за реформи, които не бяха довършени.

-Колко са членовете на СДС?

-Малко над 10 хиляди. С гордост мога да заявя, че на конференцията, на която бях избран за председател по устав делегатите са 900, а се събрахме над 800 души. Желанието на хората да членуват и вярват в тази партия го има. Сега тече процедура на избор на регионални представители в НИС, ходя на всички събрания.

-Ако преди мотото на СДС беше „45 години стигат“, кое би било най-подходящо за днешното време?

-Ние сме в основата на демократичните промени, за мен двете най-важни думи към настоящия момент са „Демокрация“ и „Морал“.

Още по темата

Седесари по душа и сърце честват 29 г. от основаването на СДС

Лукарски се отказа от лидерския пост, СДС избира нов председател на 7 юли

СДС – Пловдив: 17 април беше един тъжен и срамен ден за българската демокрация!

В този труден момент знакови лица на СДС – Пловдив, срамно мълчат

Бунт в СДС! Искат оставката на Лукарски

 

 

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България

Архив по дни

Архив по седмици

Архив по месеци

Архив по години

Категории

Времето

Одобрявате ли пробива под Водната палата?

  • Не, проектът унищожава част от крайбрежния парк на река Марица, прекъсва велоалеите и тротоара, заплашва основите на съседните къщи и на моста за панаира 45%
  • Да, този проект е нужен, защото трафикът се разраства, а пътят за регулиране на движението в големите градове са кръстовища на две нива. 31%
  • Първо да подложим проекта на голямо общоградско обсъждане и тогава ще преценя 10%
  • Проблемът не е транспортен, а политически и всяка от страните се стреми да извлече дивиденти 8%
  • Не ме интересува 7%

Начална дата: 26.10.2022 @ 10:27 | Крайна дата: 26.11.2022 @ 11:00

Зареждане ... Зареждане ...