Майонеза Краси
Новини от Пловдив » Бизнес » Имоти » Цените на имоти в Пловдив растат до средата на 2019-а
Бизнес Градът Имоти Пловдив

Цените на имоти в Пловдив растат до средата на 2019-а

Има сериозно търсене на жилища
Има сериозно търсене на жилища

Приключва една успешна година за бизнеса с имоти. Сбъднаха се прогнозите за ръст в сделките и в цените. За първи път от 10 години това се забелязва не само в големите градове на страната. Българските купувачи доминираха сделките при ваканционните имоти, където също започна положително раздвижване.  Каква ще е следващата година за бранша? Стигнаха ли цените максимума и очаква ли се да тръгнат надолу? Отговорите дават експерти в областта на недвижимите имоти.

Пламена Бонева – Ирида имоти – София

Пазарът на недвижими имоти през 2019 г. ще запази тенденциите от 2018 г.:
– Търсенето на 2- и 3-стайни апартаменти в големите градове: София, Пловдив, Варна, Бургас ще продължи да бъде активно.
– Предлагането на 2- и 3-стайни апартаменти ще се увеличи, в резултат на интензивното строителство през тази година.
– Прогнозирам лек спад на цените на апартаменти, което ще е продиктувано от няколко причини: повишено предлагане на новопостроени апартаменти, леко повишаване на лихвите по кредитите.
– Намаляване броя на купувачите ( ръст на осъществени сделки през 2018). – Ще се повиши интересът към апартаменти в затворен вид комплекси, с добре оформени зелени площи, денонощна охрана и контрол на достъпа.
– Пазарът на недвижими имоти в София ще бъде определящ за количеството сделки и през 2019 г.
– Освен на апартаменти, ще се повиши търсенето на висок клас офиси, складови площи с необходимото оборудване (рампи, подемна техника и др), магазини на атрактивни места.
– Очаквам активиране на интереса и към затворени комплекси с къщи, разположени в покрайнините на големите градове. Потенциални клиенти са млади (и на средна възраст) хора, с добри доходи, които могат да си позволят изплащане на банкови кредити.
Не се очакват сериозни сътресения на пазара за недвижими имоти. Считам, че ценово няма да има изненади и сделките ще се правят в една урегулирана спокойна среда, което е добре за всички участници на пазара.

Валентина Попова – Юрис 2000 – Пловдив

През 2019 година очаквам много динамичен и непредвидим пазар на недвижимите имоти. Това е продиктувано от няколко фактора: устойчивият пазар на имоти в момента се движи основно от български купувачи; динамиката на политическата ситуация в страната ще окаже влияние в икономиката и оттам предвидимостта на цените на недвижимите имоти.

Пикът на цените на недвижимите имоти в Пловдив ще бъде достигнат до средата на 2019-а. След това има два варианта: да се запазят цените или да започне лека промяна надолу.

Пловдив е столица на културата през следващата година. Това събитие може би ще се отрази при наемите, но няма да окаже влияние върху цените на имотите в Пловдив през следващата година. Впрочем и сега в края на 2018 година ние виждаме задържане на цените на определени имоти, както и лек спад надолу.

Очаквам различни нива на сегментите на имотите в Пловдив. Новото и качествено строителство ще продължава да се търси на определени локации /Централна градска част/. Ще имаме търсене на жилища с две спални ново строителство от млади семейства с деца, затова нека инвеститорите помислят и проектират жилища с добра квадратура на спалните и просторни дневни трактове, а не както е в момента – малки спални по 8 – 9 кв. м., дневен тракт- дълъг и тесен коридор, а не помещение за отмора, почивка и уют за цялото семейство.

Възможността за паркиране, а защо не и наличието на гараж ще бъде все повече критерий за избор и цена на жилищата, както и близостта до детски заведения, училища, големи вериги магазини, паркове. Като нива на цените очаквам през първото тримесечие на 2019 г. да се задържат цените от последното тримесечие на 2018-а. Само динамиката на политическата ситуация в страната ще покаже дали ще имаме предвидимост в икономиката и оттам и стабилен имотен пазар. Това ще видим след второто шестмесечие на 2019 година.

Макар и плавно, лихвите по кредитите ще се покачват, но за клиенти с добра кредитна история и високи доказани доходи банковите институции ще дават добри условия за кредитиране. Тази година сме свидетели на вдигане лихвите по потребителските кредити, идва моментът на покачване нивата на лихвите по ипотечните кредити. В Европа вече се покачва лихвения процент по кредитите, а ние сме в Европейския съюз.

Ще се търси ново качествено строителство на определени дестинации, както и жилища в стари монолитни кооперации, на определени ценови нива в зависимост от локацията, и дали имотът има нужда от ремонт или не.

Много ми се иска българинът да има повече възможности за покупка на жилище с голям избор, както и на имот за инвестиция, да бъде по-спокоен за утрешния ден.

Източник: imoti.net

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България

Категории

Времето

Да има ли ограничение от 3 часа за паркиране на коли на инвалиди в Синя зона?

Покажи резултатите

Начална дата: 09.08.2022 @ 14:44 | Крайна дата: 09.09.2022 @ 14:44

Зареждане ... Зареждане ...