Новини Пловдив Прес » Важно » ВИДЕО 105-годишен пловдивчанин рецитира с плам „Вяра“ на Вапцаров
Важно Истории Пловдив

ВИДЕО 105-годишен пловдивчанин рецитира с плам „Вяра“ на Вапцаров

Пчеларите от дружество „Акация“ в Пловдив отпразнуваха рождения ден на Александър Николов и го изненадаха с торта 

Галина ГЕОРГИЕВА

С плам в очите, патос и много емоция най-възрастният пловдивчанин Александър Николов рецитира днес стихотворението „Вяра“ на Никола Вапцаров. С изпълнението си дядо Сашо, който кара 105-ата си година, поздрави членовете на пчеларското дружество „Акация“ в Пловдив. Той е бил 25 години председател на дружеството и днес пчеларите решиха да отпразнуват рождения му ден, макар да е дошъл на бял свят на 12 юли 1914 година.

Студентският празник 8 декември избрали да е и празник на Александър Николов заради младежкия му дух. Освен това датата е близка до рождения ден на Вапцаров, с когото пловдивчанинът се познава добре и е лежал в една килия. Никола Вапцаров е роден на 7 декември 1909 година в Банско.

„ Една поговорка гласи, че животът е сън, а сънят е тайна. Животът на Александър Николов е достоен за холивудска продукция. Роден в македонския град Неготино, бяга със семейството си в България. Живял е в три режима- Царство България, Социалистическа България и Демократична България. Бил е в затвора. 25 години ръководи нашето дружество.Той не е изневерил на своите идеали и морал. Бил е пример за много хора “, припомни накратко историята на дядо Сашо зам.-председателят на дружеството инж. Любомир Герев.

„Радвам се, че на 105 години мога да се срещна с моите приятели.Минах през иглените уши на живота. До 1944-а година бях окован и във вериги. 20-годишен ме осъдиха на 8 години и 4 месеца затвор. 1940-а година отново ме осъдиха на 15 години. След 9 септември 1944-а започна спокойния ми живот. Като се пенсионирах се отдадох на пчеларството и стигнах до 80 кошера. Научих всички тънкости на занаята. Пчеларството не храни, но къща прави – ми каза ездин пчелар в началото на този път. 1991 година от 30 кошера ми останаха само 3, защото измряха. През 1997 година природата беше щедра и от 7 кошера изкарах 850 кг. мед и с три магазина работех“, спомни си най-възрастният пловдивчанин.

„Бай Сашо, да си жив и здрав! Още дълги години да ти честваме рождените дни“ пожела на столетника председателят на пчеларското дружество „Акация“ Николай Гайдов.

„ И догодина ще дойда“, зарече се Александър Николов.

„ Искам да ви кажа, че бай Сашо няма лоши мисли в главата. За никой не е казал лоша дума и позотивното мислене му дава хъс да продължава да живее. Вече не гледа пчели, но продължава да си плаща членския внос. Удоволствие за него е да идва при нас, да чуе проблемите ни и да ни даде от своя опит“, изреди Гайдов.

С вкусна торта, на която пишеше „На пчеларя бати Сашо, 104 години“ подариха на рожденика пчеларите. „На сладкар торта подаряват“, пошегува се дядо Сашо. „ Догодина ще направиш голяма торта и ще я донесеш тук“, отвърнаха пчеларите.

Какъв е бил животът на столетника Александър Николов, през какви премеждия е преминал и каква е рецептата му за дълголетие- четете по-късно

Коментари

Коментари

VisVitalis

Категории

Харесайте ни в Facebook

Facebook Pagelike Widget
Хотел-ресторант Одеон VisVitalis

Времето

Анкети

Парк или Ритейл парк да има върху 20 дка в Западен зад новата църква?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...
Close
error: Правата запазени!