Quantcast
Новини Пловдив » Свят » Тереза Мей оцеля след вот на доверие, зарече се да реализира Брекзит
Свят

Тереза Мей оцеля след вот на доверие, зарече се да реализира Брекзит

Тереза Мей
Тереза Мей

Британският премиер Тереза Мей оцеля при вота на доверие в собствената й партия. Въпреки недоволството от постигнатото от нея споразумение за Brexit, консерваторите подкрепиха Мей. Лидерът на парламентарното обединение Греъм Брейди съобщи, че за Мей са гласували 200 депутати, а против са били 117.

За да остане начело на партията и правителството, тя трябваше да получи обикновено мнозинство плюс един глас (най-малко 159 депутати от 317). Причината за поискания вот на доверие е недоволството на 48 депутати консерватори. Те не бяха съгласни с начина, по който Тереза Мей проведе преговорите с ЕС за Brexit.

„Признателна съм за подкрепата, която получих от колегите си. Чух колегите, които гласуваха срещу мен. Сега трябва да се захванем с работа и да завършим Brexit. Имам нова мисия – да обединя отново страната. След този вот трябва да продължим със задачата да изпълним Брекзит за британския народ и да изградим по-добро бъдеще за тази страна, каза Мей пред резиденцията си на „Даунинг стрийт“.
Тя заяви, че ще потърси правни и политически уверения от европейските лидери за предпазния механизъм за ирландската граница.

Така Мей засега остава лидер на Консервативната партия, а нов вот може да се проведе най-рано след година.

Резултатът от гласуването означава, че тя ще продължи тежката битка за парламентарно одобрение на плана  за Брекзит.

Австрийският канцлер Себастиан Курц приветства победата й. „Радвам се за изхода от вота във Великобритания. Очаквам с нетърпение да видя Тереза Мей утре“, каза Курц, чиято страна в момента е ротационен председател на ЕС, преди срещата на европейските лидери в Брюксел. Общата ни цел е да избегнем излизане на Великобритания от ЕС без сделка, допълни той.

 

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД

Категории

Времето

Анкети

Очаквате ли предсрочни парламентарни избори скоро?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...