Новини от Пловдив » Бизнес » Нощният труд скара тристранката, бизнесът против скока на минималната заплата
Бизнес Важно

Нощният труд скара тристранката, бизнесът против скока на минималната заплата

Със скандал завърши последното заседание за годината на Националния съвет за тристранно сътрудничество.  Тристранката отказа да повиши добавката за нощен труд, която от 11 години е 25 стотинки. Това взриви социалния мир, а особено остро реагираха от КТ „Подкрепа“, след като работодателите се противопоставиха.

За да запази диалогичния тон, социалният министър Бисер Петков обобщи след края на спора в НСТС, че още в началото на следващата година ще направи работна група, в която кани представители на всички страни за общ разговор върху Кодекса на труда.

Репликата му разгневи президента на КТ „Подкрепа“ Димитър Манолов, който напусна бесен заседанието. Синдикатът предложи час нощен труд да бъде 0,5% от минималната часове ставка. Това означава ставката да стане 2,55 лв., вместо сегашните 0,25 лв.

Манолов обвини властта, че е раздала на кого ли не какво ли не през тази година, а на хората, които са си го изработили, е отказало да плати.

„Това, което ни предлага в момента министърът на труда и социалната политика, е нищо да не се случи. Защото вече няколко пъти този разговор го водихме, с експерти, конкретни числа и предложения. Така че, когато на нас ни се казва – „Още от другата година ще направим работна група“, ни казват: „Трай, коньо, за зелена трева“, изригна и Ваня Григорова от КТ „Подкрепа“.

Тя заяви, че 11 години нощен труд състаряват с 16 г., разболяват от сърдечни болести и увеличават стреса. Тя напомни, че всички организации по време на разговорите в социалното министерство са се съгласили, че нощният труд е мизерно заплатен. „Въпреки това, срещнахме категоричен отказ, обясни Григорова.

КНСБ подкрепят колегите си и предлагат цената на нощния труд да варира от 78 стотинки до 1 лев. И двата синдиката изтъкнаха, че мизерното заплащане на нощния труд ощетява най-вече полицаите, медицинските работници – лекари, медицински сестри, охранители, шивачките.

„И докато ние се оплакваме, че оставаме без медицински сестри, продължаваме да ги гоним с ниско заплащане и ниски добавки към възнагражденията, включително това за нощния труд. Ако се очаква ние да правим палатки, да сложим черни тениски, да застанем на глава или да жонглираме с топки, можем и това да направим, каза още Ваня Григорова.

По време на заседанието на Тристранния съвет пък работодателите се обявиха против административното увеличение на минималната работна заплата от 510 на 560 лева през 2019 г. Бизнесът настоява за ясни икономически критерии при определянето на минималното възнаграждение, а не то да се базира на политически обещания. Според бизнеса трябва да се приеме механизъм за определянето й, както е заложено в ратифицираната конвенция 131 на Международната организация на труда.

Асоциацията на индустриалния капитал в България настоява за 15 икономически дейности новият размер на минималната работна заплата от 560 лева да влезе в сила от 1 януари 2020 година, съобщи председателят на АИКБ Васил Велев.

Това са застрашените, според бизнеса, икономически дейности, като сред тях са пчеларство, добив на глина и каолин, производство на хляб и тестени изделия, производство на облекло, хотелиерство и ресторантьорство, медико-социални грижи с настаняване.

АИКБ иска предложението да бъде записано в текста на постановлението на МС за определяне на новия размер на минималната заплата. Избрали сме тези дейности по факта, че средният осигурителен доход в тях е на равнището на минималната работна заплата за следващата година, допълни Велев.

По думите му вече всички са поставени пред свършен факт чрез средносрочната бюджетна прогноза, която се прави без съгласуване със социални партньори. Чрез нея се знае минималната заплата не за година напред, а за три, допълни той.

България стърчи значително над средноевропейското равнище по показателя съотношение на минималната към средната заплата, каза Васил Велев. По думите му, ако се добави клас прослужено време към минималната заплата, съотношението става 54 процента към средната, при 42-43 на сто средно за ЕС. Като темп на нарастване на минималната ние също сме начело, каза Велев. Само в София това съотношение е под 50 процента, а в някои градове достига до 80 процента. В някои области всички получават едно и също – квалифицирани и неквалифицирани, трудолюбиви – мързеливи, отбеляза Велев.

. Според него обаче към момента 473 хиляди получават към второто тримесечие на тази година минимална заплата, а догодина ще са повече. Той отбеляза, че половината европейци работят в страни, където минималната месечна заплата се договаря между социалните партньори, а не се определя административно, като там средните заплати са с 60 процента по-високи.

 

 

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

PIMK BUILD
БРАДЪРС СЕКЮРИТИ ГРУП
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България

Архив по дни

Архив по седмици

Архив по месеци

Архив по години

Категории

Времето

Дондукова или Вазова да се казва градската градина зад Природонаучния музей, обновена с близо 5 млн. лева?

  • Вазова градина е най-правилното наименование. Иван Вазов е живял на съседната улица, тук е написал едни от най-забележителните си произведения. Хората са се стичали под балкона, за да го приветстват 37%
  • Както я знаят пловдивчани от създаването ѝ – Дондукавата градина. Хората са я кръстили така, защото е създадена по време на привременното управление и по препоръка на княз Александър Дондуков-Корсаков 30%
  • Не ме интересува. Нека си остане както досега без официално име – Градската градина 18%
  • Референдум. Това е най-справедливото решение. 8%
  • Капитан Бураго – Освободителя на Пловдив. Неговият паметник също е в тази градина и всяка година Пловдив му отдава почит на 16 януари, когато Бураго с отряд драгуни форсира Марица и освобождава града. 7%

Начална дата: 24.04.2024 @ 19:09 | Крайна дата: 24.05.2024 @ 19:09

Зареждане ... Зареждане ...