Новини от Пловдив » България » Решено: Новите лични карти с чип – от 2020 година
България

Решено: Новите лични карти с чип – от 2020 година

Снимката e илюстративна

Новите лични карти с чип ще влязат в сила от 2020 г. Отлагането с една година бе окончателно гласувано днес от депутатите, които приеха промени в Закона за преминаването през България на чужди въоръжени сили. Чрез него обаче се правят поправки в Закона за личните документи.

Зам.-министърът на вътрешните работи Красимир Ципов обясни, че не се отлага електронната идентификация, а  въвеждането на новата система за издаване на български лични документи.

Той припомни, че през 2008-2009 г. се проведе предишната т.нар. паспортизация, с която се утвърдиха сегашните образци на българските лични документи. С промените в закона от 2016 г. се въведоха нови образци – лична карта с електронен носител, паспорт с електронен носител и удостоверения за пребиваване на чужденци на територията на България, каза той.

Миналата година МВР започна подготовка за този процес на въвеждане на новата система за централизирана персонализация. „Към настоящия момент системата е децентрализирана, т.е. българските лични документи се произвеждат в 30 центъра. Новата процедура предвижда персонализирането да се прави само в един център в София“, обясни Ципов.

Промените предвиждат създаване на бърз и лесен механизъм за уреждане на пребиваването на чуждестранните военнослужещи от НАТО, цивилния компонент и техните зависими лица, работещи в структури на Алианса на територията на България до наличието на техническа възможност за издаване на карти, както изисква Законът за българските лични документи – карта на служител в структура на НАТО и на зависимо лице на такъв служител.

Съгласно промените, Министерството на отбраната ще предоставя с писмо необходимата информация на МВР за издаване на разрешенията и удостоверенията за пребиваване.

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

PIMK BUILD
БРАДЪРС СЕКЮРИТИ ГРУП
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България

Архив по дни

Архив по седмици

Архив по месеци

Архив по години

Категории

Времето

Дондукова или Вазова да се казва градската градина зад Природонаучния музей, обновена с близо 5 млн. лева?

  • Вазова градина е най-правилното наименование. Иван Вазов е живял на съседната улица, тук е написал едни от най-забележителните си произведения. Хората са се стичали под балкона, за да го приветстват 37%
  • Както я знаят пловдивчани от създаването ѝ – Дондукавата градина. Хората са я кръстили така, защото е създадена по време на привременното управление и по препоръка на княз Александър Дондуков-Корсаков 30%
  • Не ме интересува. Нека си остане както досега без официално име – Градската градина 18%
  • Референдум. Това е най-справедливото решение. 8%
  • Капитан Бураго – Освободителя на Пловдив. Неговият паметник също е в тази градина и всяка година Пловдив му отдава почит на 16 януари, когато Бураго с отряд драгуни форсира Марица и освобождава града. 7%

Начална дата: 24.04.2024 @ 19:09 | Крайна дата: 24.05.2024 @ 19:09

Зареждане ... Зареждане ...